Onderzoek haalbaarheid nieuw filmtheater in voormalig filmhuis ’t Hoogt

Foto: Filmtheater Slachtstraat

Onder de naam “Filmtheater Slachtstraat” zullen Jos Stelling en het Utrechts Monumentenfonds de komende periode de haalbaarheid van een nieuw filmtheater in het voormalige filmhuis ’t Hoogt aan de Slachtstraat 5 onderzoeken. Gisteren kondigden zij gezamenlijk de lancering van deze samenwerking aan. Daarmee blijft de culturele bestemming van dit complex behouden.

Aanvankelijk was het idee om in het complex woningen te realiseren en het minder monumentale deel aan de Slachtstraat te verkopen. Binnen de huidige kaders die er liggen, past een culturele functie echter ook. “Het is onze droom om een sprankelende herbestemming te realiseren in ‘t Hoogt, waarbij het monument behouden blijft en het erfgoed beleefbaar is voor publiek.” zo geeft Suzan te Brake, directeur Utrechts Monumentenfonds aan. De samenwerking tussen het UMF en Jos Stelling is gebaseerd op de liefde voor de stad en de cultuur. De komende maanden zal in samenwerking worden onderzocht of er voor beide partijen een haalbare businesscase mogelijk is.
Het idee is om ’t Hoogt 6 en 4 bij het Filmtheater te trekken en in de overige panden een culturele invulling te realiseren, waaronder een nieuw op te zetten Museum voor het Kruideniersbedrijf, in aanvulling op de eerdere museumwinkel Betje Boerhave, maar er worden nog meer partijen gezocht. Voor het Filmtheater Slachtstraat zal worden onderzocht of het mogelijk is een extra vloer toe te voegen, waardoor er drie filmzalen en een kleine foyer kunnen ontstaan. Ook is het voornemen diverse voorzieningen te treffen ten behoeve van de toegankelijkheid voor mindervaliden.
De films en culturele activiteiten in het Filmtheater Slachtstraat zullen vergelijkbaar zijn met die van het Springhaver Theater en het Louis Hartlooper Complex. Utrecht krijgt hiermee een netwerk van drie filmhuizen, verspreid over de oude binnenstad. Er worden daar niet alleen bijzondere films vertoond, maar er zullen ook verschillende culturele activiteiten plaatsvinden zoals festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen. Zo zal het bijzondere rijksmonumentale complex na een jaar leegstand weer een nieuwe functie krijgen, zo hopen de betrokken partijen, waarmee dit duurzaam voor de toekomst behouden kan worden.

Reacties