Een Löwenmensch van Daan Paans voor de nieuwe bibliotheek

Foto: Nina Slagmolen

Het voormalig postkantoor aan de Neude dient vanaf 13 maart als de nieuwe Centrale Bibliotheek van de stad. De bibliotheek heeft vijf Utrechtse kunstenaars en ontwerpers gevraagd om een permanent werk voor het gebouw te maken. Daan Paans is één van deze kunstenaars.

Paans studeerde tien jaar geleden af aan de kunstacademie. Sindsdien is hij bezig met eigen projecten die vanuit fotografische context tot kunstprojecten leiden. Toen hij door de bibliotheek benaderd werd om een kunstwerk te maken, hoefde hij niet lang na te denken: “Mijn reactie was heel positief. Ik ben het gewend om werk te maken voor musea en galeries, dus ik vond het leuk om nu iets te maken voor een openbare ruimte die wat laagdrempeliger is. Het sprak me gelijk heel erg aan.”
Voor het maken van de kunstwerken is Paans uitgegaan van het Löwenmensch-beeld. Dit is een hybride werk tussen een mens en een leeuw wat al 38.000 jaar oud is: “Voor zover wij weten is dit het oudste figuratieve werk dat ooit door een mens gemaakt is. Deze vorm van de Leeuwmens is nog steeds terug te zien in hedendaagse animatiefiguren en vormen van cultuur. Zo zijn er verbanden te leggen tussen het alleroudste object dat mensen ooit maakten en vormen die vandaag de dag nog steeds terugkeren.”
Op basis van deze interesse besloot Paans een project te gaan maken: “Ik ben heel veel beeld gaan verzamelen van verschillende Leeuwenmensen uit verschillende landen, culturen en tijdsperiodes. Deze heb ik allemaal naast elkaar gelegd om verbanden te vinden tussen verschillende representaties van de Leeuwmens. Zo komt er bijvoorbeeld een eeuwenoud beeld voorbij, maar ook een hedendaags manga figuur. Deze beeldverzameling zal te zien zijn in de bibliotheek.”
De beeldverzameling was de eerste stap. Paans heeft namelijk nog wat voor de bezoekers van de bibliotheek in petto: “Vanuit al het beeldmateriaal en bestaande 3D gescande modellen ben ik een compleet nieuwe Leeuwmens gaan maken. In deze sculptuur zitten elementen vanuit hele oude tijden, het recente verleden en nu. Het is dus eigenlijk een compressie van heel veel tijdsgeesten die nu een nieuw kunstwerk tonen. Deze is vervolgens 3D geprint en valt, naast de beeldverzameling, ook te bewonderen in de bibliotheek.
Naast het werk van Paans valt er in de bibliotheek ook kunst te bewonderen van Maarten Baas, Jan Willen Deiman, Frank Halmans en Jop Vissers Vorstenbosch. De werken zijn verspreid door de hele bibliotheek. Die van Paans zijn te bewonderen op de reisafdeling: “Ik ben heel erg bezig geweest met de manier waarop de vorm van de Leeuwmens zich over de hele wereld heeft verspreid en vervolgens weer is teruggekeerd in de geglobaliseerd wereld. Het is dus gerelateerd aan het idee van reizen en past daarom goed op die afdeling.”
Op 13 maart opent de Bibliotheek Neude op feestelijke wijze haar deuren voor publiek. Met een theater, filmzaal, open podium, stadsstudiehuis en diverse vergader- en werkruimten brengt de bibliotheek de collectie tot leven. (Frank van Ravenswaaij)

Cookieinstellingen