Utrechtse auteur Arjaan van Nimwegen komt met spannende roman

Foto: Wereldbibliotheek

Bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt op 21 januari de nieuwe roman ‘In de tunnel’ van Arjaan van Nimwegen. De Utrechtse auteur verkent in het boek de onbetrouwbaarheid van het menselijk geheugen.

Van Nimwegen houdt al zijn hele leven van schrijven: “Ieder mens heeft de behoefte om zijn ideeën en fantasieën te uiten. De één doet dat door te zingen, de ander verwerkt zijn gedachten in kunst. Zelf doe ik het door te schrijven. Ik ben pas laat gaan publiceren, in 2002 verscheen mijn eerste boek ‘Van Tol kijkt om’. Deze nieuwe roman, ‘In de tunnel’, wordt de achtste die verschijnt.”
In de achtste roman van Van Nimwegen speelt het menselijk geheugen een belangrijke rol. De hoofdpersoon van het verhaal wordt door een nieuwsbericht herinnerd aan een gebeurtenis uit het verleden waar hij een rol in heeft gespeeld. De verteller weet echter niet meer wat er precies gebeurd is, aangezien zijn geheugen gaten vertoont. De hoofdpersoon gaat in zijn geboortedorp op zoek naar mensen die veertig jaar eerder betrokken waren bij een aantal moorden. Tijdens het onderzoek komt de verteller erachter dat zijn eigen betrokkenheid wellicht groter is dan hij had gehoopt.
Het verhaal dat Van Nimwegen schetst is niet volledig fictie te noemen. De auteur maakte in het verleden namelijk een soortgelijk geval mee: “Ik had ooit een Noorse vakantieliefde, die kort daarna op brute wijze om het leven is gebracht. Dat hoorde ik pas veertig jaar later, maar de schok was er niet minder om. Het was opeens heel dichtbij, en al heb ik zelf in het drama geen rol gespeeld, ik had toch het gevoel dat het met mij te maken had. Ik besloot het verhaal van vervagende herinneringen en twijfels aan je betrokkenheid bij oude gebeurtenissen in een roman te gieten, ook als een soort hommage aan die vermoorde geliefde. Ik heb niet mijn eigen situatie geschetst, maar het verhaal in het boek kent wel heel veel parallellen.”
De publicatie van het boek komt steeds dichterbij en Van Nimwegen is benieuwd hoe de roman ontvangen wordt: “Ik ben geen bestsellerschrijver als je kijkt naar de verkoop van mijn boeken. Ik schrijf omdat het voor mij zinvol is en als ik lezers kan boeien met mijn verhalen, dan is dat natuurlijk prachtig. Dit is in elk geval een spannende roman, dat is toch wel een aanrader.” (Frank van Ravenswaaij)

De roman ‘In de tunnel’ van Arjaan van Nimwegen is vanaf 21 januari te verkrijgen.

Reacties