Mode-ontwerper Matthijs van Bergen schenkt dertien mooiste stukken aan Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

De 39-jarige modeontwerper Mattijs van Bergen schenkt dertien van zijn ontwerpen aan het Centraal Museum in Utrecht. Deze zijn vanaf vrijdag 20 december te zien in het museum aan de Agnietenstraat.

Mattijs van Bergen werd in 1980 geboren in Beuningen als zoon van twee creatieve ouders: “Mijn vader is schilder en mijn moeder is edelsmid van beroep. Ze kennen elkaar van de kunstacademie in Arnhem. Het was bijna vanzelfsprekend dat ik in de creatieve voetsporen van mijn ouders zou gaan treden. Ik wilde graag acteur worden, maar vormgeven was meer mijn ding. Ik besloot mode te gaan studeren in Arnhem. De studie beviel enorm goed en in 2005 behaalde ik mijn bachelor. Vervolgens heb ik een Master Womenswear afgerond aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen.”
Na het behalen van zijn master merkte Mattijs dat er enorm veel vraag was naar zijn ontwerpen. Hij besloot zijn eigen label te starten en werd hierdoor steeds bekender in de modewereld. In 2012 won hij de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award. De prijs voor beste ontwerper van het jaar. Ook ontwierp hij meerdere malen kleding voor koningin Máxima.
Van alle ontwerpen die Mattijs de afgelopen jaren heeft gemaakt, schenkt hij er dertien aan het Centraal Museum: “Ik heb een langdurige relatie met het museum als het gaat om ontwerpen. Door de jaren heen hebben ze meerdere stukken aangekocht. Afgelopen jaar ben ik echter een andere weg ingeslagen. Voorheen maakte ik ieder halfjaar een seizoen collectie voor in de winkels, maar sinds een jaar werk ik meer in opdracht van mensen. Ik breng dus geen seizoensgebonden stukken meer uit. Daarom wil ik afscheid nemen van de collecties die ik eerder gemaakt heb. De mooiste en meest bijzondere stukken heb ik geschonken aan het museum.”
Vanaf vrijdag 20 december 2019 tot en met 10 mei 2020 zijn alle ontwerpen te zien in het Centraal Museum in Utrecht: “De stukken zijn in twee zalen te bewonderen. Het zijn stukken die het museum eerder aankocht, aangevuld met de dertien ontwerpen. Tot deze dertien stukken behoren naast kleding en schoenen ook sierraden uit de eindexamencollectie van mijn moeder die ze in 1980 maakte. Ook zijn er sieraden te zien die mijn moeder recent gemaakt heeft. Zo valt er dus echt familiewerk te zien in het museum. Ik hoop dat de bezoekers het kunnen waarderen en dat er in de toekomst nog veel meer werken in het museum komen!” (Frank van Ravenswaaij)

Cookieinstellingen