Ruim 20 duizend bezoekers tijdens 13de editie Le Guess Who?

Foto: Tim van Veen

Van 7 tot en met 10 november 2019 vierde Utrecht de dertiende editie van Le Guess Who? Het festival voor grensverleggende muziek bracht dit weekend 20.598 bezoekers uit maar liefst 61 verschillende landen samen in Utrecht, waarmee deze editie de drukst bezochte ooit was.

Tientallen Utrechtse culturele organisaties en locaties presenteerden dit weekend avontuurlijke programmering aan het nationale en internationale festivalpubliek. Van kerken tot clubs; van het bruisende Cartesiusgebied tot blikvanger TivoliVredenburg; en van de vertrouwde kleinere poppodia tot ateliers, filmhuizen en kunstmusea – de stad veranderde in een grote ontdekkingstocht.
Hoogtepunten uit het muziekprogramma waren o.a. de Malinese zangeres en gastcurator Fatoumata Diawara, en het Europese livedebuut van de Ethiopische funklegende Ayalew Mesfin samen met de Debo Band. Verder was er veel aandacht voor de nieuwe concertserie Hidden Musics, die wereldwijde muzikale tradities presenteert die doorgaans niet live te horen zijn op podia of festivals. De optredens van de Pakistaanse Ustad Saami, een van de laatste overgeblevenen beoefenaars van de duizend jaar oude Surti-traditie; het Griekse vrouwenkoor Isokratisses; de Mexicaanse mystieke muzikant La Bruja de Texcoco; en Rajasthani folklegende Lakha Khan maakten grote indruk op de duizenden festivalbezoekers.
Op uitnodiging van de Nederlandse toonaangevende modeontwerper Iris van Herpen en geluidskunstenaar Salvador Breed, die samen gastcurator waren, werd Le Guess Who? verrast door een surprise DJ set van Björk, die tijdens het optreden een van de spectaculaire ontwerpen van Iris van Herpen droeg.
Naast de meer dan 150 muzikale optredens maakte het vorig jaar gelanceerde programma Untitled een enorme groei door, met o.a. een driedaags filmfestival in Springhaver en meerdere tentoonstellingen in het Centraal Museum, waaronder IJslandse borduurkunstenaar James Merry, als onderdeel van het curatorschap van Iris van Herpen en Salvador Breed. Utrechtse printstudio Kapitaal veranderde in officiële festival Hang Out en presenteerde in samenwerking met internationale platform Kickstarter een bomvol programma met live interviews, luistersessies en een live-expositie. Andere locaties en partners van Untitled waren o.a. BAK – basis voor actuele kunst, Casco Art Institute: Working For The Commons, Universiteit Utrecht (Musicology & Urban Futures Studio), FOTODOK, SPRING Performing Arts Festival, De Utrechtse Boekenbar, IMPAKT en RAUM. 
Het festivalprogramma van Le Guess Who? kende meer samenwerkingen dan ooit: de livepremière van AEAEA, het nieuwe samenwerkingsproject van festivalcurator Patrick Higgins en Chileense producer Nicolas Jaar, werd mede mogelijk gemaakt door Gaudeamus, net als de uitvoering van Ivan Vukosavljević’s muziekstuk ‘The Burning’ door Ensemble Klang. In samenwerking met het Festival Oude Muziek verzorgde de internationaal gelauwerde pianiste Olga Pashchenko een live-soundtrack bij de film Der Golem. Zoals elk jaar waren er de gratis toegankelijke satellietevenementen Lombok Festival (dat nu wordt overgedragen aan de wijk zelf) en Le Mini Who?, voor het eerst in het bloeiende Cartesiusgebied.
Le Guess Who? is een internationaal toonaangevend festival. Het festival werd mogelijk gemaakt door de 6 gastcuratoren, 40 locaties, 49 partners, en meer dan 200 vrijwilligers, waarvan 15% Nieuwe Nederlanders – die via Stichting Vluchtelingenwerk en New Faces hun weg naar het festival vonden. In samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk werden ook 45 toegiften verkocht – toegangskaarten die door bezoekers cadeau werden gedaan aan mensen die graag naar het festival wilden, maar daarvoor zelf niet over de financiële middelen beschikken.

Reacties

Cookieinstellingen