Dick Bruna en Utrecht in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Het Centraal Museum opent op 9 november een tentoonstelling over de relatie van Dick Bruna met Utrecht en vice versa. Het museum belicht deze band met de stad vanuit diverse invalshoeken en toont ontwerpen, historische objecten, foto’s en video’s. De tentoonstelling laat zien dat de Utrechtse grafisch vormgever, tekenaar en prentenboekmaker een icoon voor de stad is.

De in 1927 geboren Utrechter is met name bekend van de prentenboeken, onder meer de nijntje boeken, waarmee miljoenen kinderen over de gehele wereld opgroeien. In deze tentoonstelling laat het Centraal Museum zien dat hij veel meer heeft gedaan, met name voor de stad Utrecht. Zijn iconische ontwerp ‘Utrecht stad naar mijn hart’ (1986) is belangrijk geweest voor de promotie en het imago van de stad. Het beeldmerk is de eerste in een reeks van verwante ontwerpen die Bruna in de loop der tijd op verzoek maakt rondom diverse gebeurtenissen in de stad. Daarnaast kon Dick Bruna veel Utrechtse bedrijven en organisaties tot zijn opdrachtgevers rekenen. Niet voor niets heeft de kunstenaar tot twee maal toe de stadsmedaille uitgereikt gekregen. Naast ontwerpen van Dick Bruna, laten foto’s de vele plekken in de stad zien die aan het werk van de kunstenaar gerelateerd zijn en waren.
Dick Bruna begint zijn carrière in 1952, als hij in dienst treedt bij Uitgeverij A.W. Bruna & Zoon. Hij zal er vijftien jaar werken en ontwikkelt een geheel eigen stijl. Furore maakt hij onder meer als ontwerper van de omslagen van de Zwarte Beertjes pocketreeks, maar ook als onafhankelijk prentenboekmaker. De tentoonstelling laat diverse pocketomslagen en affiches van de Zwarte Beertjes zien.
Dick Bruna is ook actief in het Utrechtse kunstleven. Hij wordt lid van kunstsociëteit De Engelenzang en van Genootschap Kunstliefde. Hij maakt muurschilderingen en zeefdrukken, en exposeert zijn werk op diverse locaties, waaronder de jaarlijkse Kunstmarkt en het Centraal Museum. Het museum neemt de bezoeker met onder meer foto’s en artikelen mee in deze relaties. Als zelfstandig ontwerper maakt Bruna gedurende zijn hele carrière voor diverse Utrechtse instellingen ontwerpen. Zo werkt hij voor de Utrechtse Kunstmarkt, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Bloeyendael en Pastoe.
Al zijn ontwerpen kenmerken zich door het streven naar eenvoud, helderheid en het gebruik van een beperkt kleurenpalet. Door de tijd heen is wel een stijlverandering te zien; ontwerpt hij in het begin vooral nog in de artistiek-experimentele stijl van de Zwarte Beertjes, later – als hij steeds meer bekendheid vergaart met zijn prentenboeken – krijgt de minimalistische heldere prentenboekenstijl ook in zijn opdrachten steeds vaker de overhand.
Dick Bruna zat ook in het hart van de Utrechters: na zijn overlijden maakten supporters van FC Utrecht een spandoek met nijntje. Deze is in de tentoonstelling te zien, tezamen met graffiti van KBTR. Daarnaast toont het museum portretten van Dick Bruna, gemaakt door bekende kunstenaars.
Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar is vanaf zaterdag 9 november te zien op de tweede verdieping van het Centraal Museum, waar ook de reconstructie van Dick Bruna’s atelier te bezoeken is.

Reacties