Nieuwe opzet Utrechts Uitfeest brengt duizenden cultuurliefhebbers op de been

Foto: Foto_Jelmer_de_Haas

Het afgelopen weekend vond in een zonovergoten Utrecht de feestelijke opening van het culturele seizoen plaats tijdens het tweedaagse Uitfeest. Op een select aantal locaties in de binnenstad was er een uitgebreid cultureel programma. Op zaterdag 14 september lag het accent op zelf doen en ervaren, op zondag 15 september op kijken en luisteren.

Twee dagen lang was het Domplein de thuishaven van een zeecontainerdorp met tijdelijke bewoners. Op zaterdag huisden hier uiteenlopende aanbieders van actieve kunstbeoefening als De Utrechtse Muziekschool, Kunstnomaden en Theaterschool Utrecht met workshops en proeflessen. Op zondag betrokken galeries, art spaces, musea en kunstenaars de zeecontainers en gebruikten deze als tijdelijke expositieruimte voor beeldende kunst.
De loco-burgemeester, wethouders en raadsleden van de stad Utrecht schitterden op zaterdag als acteurs in het toneelspel De slag om Hoog Catharijne in de Raadzaal van het Stadhuis. De Bibliotheek Utrecht en De Voorkamer sloten het muziekprogramma op het Stadhuisplein af met een succesvolle editie van Zing Nederlands met me, waar geboren Utrechters samen met nieuwe Utrechters Nederlandse popliedjes zongen, om op een leuke, laagdrempelige manier de Nederlandse taal te leren. Op de Mariaplaats werd de gehele dag gedanst met dansscholen en -gezelschappen. Bezoekers konden hier kennismaken met dansstijlen als buikdans, swing en urban afro dance, en waagden zelf ook een dansje.
Op zondag werden bezoekers door Utrechtse theaters, makers en festivals getrakteerd op een uitgebreid theater- en dansprogramma bij de Stadsschouwburg Utrecht, als voorproefje op het komende seizoen. Met onder andere Het Filiaal Theatermakers, Conny Janssen Danst en DOX. Vlakbij het Domplein, in het Academiegebouw presenteerden Utrechtse musea zich, samen met een uitgebreid programma rondom film en digitale media. Utrecht kan zich met recht UNESCO City of Literature noemen, getuige het drukbezochte literatuurprogramma, samengesteld door Het Literatuurhuis en Bibliotheek Utrecht. Het Stadhuis werd de hele dag druk bezocht, van een bomvol Babyconcert tot de ILFU Boekenparade met Ronald Giphart, Geert Mak en vele anderen. Buiten traden onder andere Akwasi en Rita Zipora op. Op het Vredenburgplein struinden honderden mensen langs de kramen van boekhandelaren tijdens de Utrechtse Boekenmarkt.
De dag werd in stijl afgesloten met de Drijf-in openluchtbioscoop aan de Weerdsluis, waar Baantjer: Het begin met in de hoofdrollen Waldemar Torenstra en Tygo Gernandt werd vertoond, om alvast in de stemming te komen voor het Nederlands Film Festival, dat eind deze maand in Utrecht van start gaat.

Zondag 20 oktober vindt de derde editie van Alles Kids plaats: een familiezondag, met speciale kinderprogrammering op het gebied van tal van kunstdisciplines voor jong én oud. Voor jongens en meisjes, broers en zussen, maar ook voor vaders en moeders, opa’s en oma’s. Met een mix aan voorstellingen, workshops, masterclasses, rondleidingen, proefjes en tal van doe-en-maak-activiteiten in de binnenstad van Utrecht én in Leidsche Rijn. Het programma komt in week 38 online. 

Reacties