Tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt in Museum Catharijneconvent

Foto: Sjaak_Verboom

Deze zomer in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt‘ te zien. Wie zijn de mensen van de Biblebelt, wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan?

De Biblebelt loopt dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel. In deze strook wonen veel bevindelijk gereformeerden, ook wel ‘refo’s’ genoemd. Zondag is er een echte rustdag, vrouwen dragen er vaak een rok en in de huiskamers is meestal geen tv maar een orgel te vinden. Mensen trouwen er doorgaans jong, gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld, en de vaccinatiegraad is er laag. Ook op andere gebieden maken Biblebelt-bewoners vaak net andere keuzes dan de rest van Nederland: er is een eigen cultuur met een eigen politieke partij (de SGP) die aan invloed wint, eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties en winkels.
Bij ons in de Biblebelt geeft een beeld van de leefwereld en de geschiedenis van de bevindelijk gereformeerden. De tentoonstelling toont ook de worstelingen van de bewoners. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met het internet en maatschappelijke ontwikkelingen als homo-emancipatie? Hoe is het om je uit de bevindelijk gereformeerde groep los te maken? En kun je als getrouwde vrouw werken? Aan de hand van films, interviews, objecten uit het dagelijks leven, de geschriften waarop de orthodoxe levensstijl is gebaseerd, maar ook fotografie en kunst is het mogelijk de hedendaagse Biblebelt-bewoner te ontmoeten.
Het uitgebreide activiteitenprogramma bij de tentoonstelling bestaat uit lezingen, instaprondleidingen en zomerse concerten. Speciaal voor deze tentoonstelling opent een kerk op de Biblebelt haar deuren voor het publiek. Het lezingenprogramma van Bij ons in de Biblebelt belicht zaken als de geschreven en ongeschreven kledingregels op de Biblebelt en, belangrijker nog, hoe je kunt weten of je naar de hemel gaat. Sprekers zijn Jan Siebelink, Franca Treur en vooraanstaande wetenschappers.

Cookieinstellingen