Molen de Ster viert 20-jarig bestaan

Foto: Bas van Setten

Zaterdag 22 juni is het precies 20 jaar geleden dat prins Claus de herbouwde Utrechtse Molen de Ster opende en dat wordt gevierd. De molen zal deze dag extra lang open zijn voor rondleidingen. Ook zijn er extra molen-gerelateerde activiteiten voor jong en oud. In de houtzagerij is een fototentoonstelling van zowel de opening als oude foto’s uit het archief van familie De Wit (vorige eigenaren). Het feest begint om 10.00 uur en duurt tot 18.00 uur. 


De foto’s komen uit diverse archieven en persoonlijke collecties. Vooral de herbouw en wat er allemaal aan vooraf ging, staan centraal in de tentoonstelling in de molen. Op het molenerf worden foto’s geëxposeerd waarop de verschillen tussen vroeger en nu goed te zien zijn.
Zie, hoor, voel en ruik hoe het ambacht van het zagen op de wind tot stand is gekomen en in stand wordt gehouden. De rondleidingen zijn vrijblijvend en net zo kort of lang als je wenst en worden gegeven door enthousiaste gidsen.
Erfbewoonster en theatermaker Rinske Bouwman heeft een prachtig hoorspel geschreven voor voor jong en oud. Hierin vertelt de molen zijn verhaal over zijn geschiedenis, het erf en bezoekers.
Iedereen onder de 20 jaar kan ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum het HoutzaagMolenaarsDiploma halen. Inschrijven kan bij de kraam op het erf. Om het juniordiploma te halen, moeten verschillende leerlingproeven, onder streng en toeziend oog van de ‘MeesterMolenaars’, worden gedaan. Bij inlevering van een volle kaart krijgen de kersverse junior molenaars een toepasselijk kleinigheidje mee naar huis.
Bij feest hoort taart en een drankje om mee te proosten.  Speciaal voor deze mooie dag is er een jubileumbiertje in huis gehaald. Na een lange zoektocht is het perfecte biertje gevonden bij brouwerij Hommeles. Kom het zelf proeven, of geniet van het vele andere lekkernijen op de menukaart, zoals het heerlijk assortiment aan zelfgemaakte taarten.

Reacties

0