Lattenleunstoel Rietveld 100 jaar oud in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

In 2019 is de lattenleunstoel van Gerrit Rietveld 100 jaar oud. Het Centraal Museum Utrecht heeft de grootste Rietveld-collectie ter wereld en organiseert een presentatie rondom dit iconische ontwerp.

Het museum heeft één ongekleurde lattenstoel en 7 rood-blauwe (van een bijzonder vroeg exemplaar tot de veel latere Cassina uitgave), een rechte versie die in 2017 werd geschonken en een prototype met afgeronde latten en skai bekleding van Cassina. Ondanks de faam van het ontwerp is er relatief weinig onderzoek gedaan naar dit ontwerp. Het Centraal Museum deelt in deze presentatie nieuwe inzichten.
Tegelijk met deze presentatie laat het museum in de collectieopstelling andere objecten uit de designcollectie van het museum zien. Zo toont het museum een uniek bureau van Piet Elling, met het kleurenschema, ontwikkeld door Bart van der Leck. Het Centraal Museum verwierf het bureau samen met het Rijksmuseum Amsterdam, met steun van de BankGiro Loterij en Pon Holdings B.V., 2018.
Piet Elling was een vriend van Rietveld en kocht al vroeg werk van hem. Het bureau dat hij en Bart van der Leck rond 1925 maakten voor mevrouw Van Groningen (red: een vriendin van de echtgenote van Van der Leck), is duidelijk geïnspireerd op het lattenmeubilair van Rietveld en diens ontwerpen met asymmetrische vlakken. Denk bijvoorbeeld aan de Berlijnse stoel uit 1923. De architectonische opbouw doet ook wel denken aan het Rietveld Schröderhuis. In het gebruik van kleuren herkent de toeschouwer onmiskenbaar Bart van der Leck; tegen een grijzig-witte achtergrond zijn in drie richtingen rode en zwarte rechthoekige vlakken aangebracht.
Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Dit is een uniek meubel in de geschiedenis van De Stijl. De duidelijke invloed van Rietveld maakt het een bijzondere en waardevolle aanwinst voor het Centraal Museum en we zijn blij dat we het nu kunnen laten zien. We blijven onze collectie en kennis over Rietveld verdiepen, zoals uit beide presentaties blijkt.’ 2 van 2

'

Reacties

article
71884
In 2019 is de lattenleunstoel van Gerrit Rietveld 100 jaar oud. Het Centraal Museum Utrecht
https://utrecht.nieuws.nl/kunstcultuur/71884/lattenleunstoel-rietveld-100-jaar-oud-in-centraal-museum/
2019-06-11T10:57:42+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/06/11105724/lattenleunstoel-Rietveld.png
Kunst & Cultuur