‘Dromen in beton’ dit najaar in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Dit najaar presenteert het Centraal Museum ‘Dromen in beton’, een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Beide projecten werden ooit gepresenteerd als oplossingen voor de problemen waar de stad Utrecht mee kampte: Kanaleneiland zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne het verkeersvraagstuk.

Toch leken beide projecten binnen enkele decennia eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen. Dezelfde problematiek werd zichtbaar in andere Nederlandse steden. Ook tegenwoordig kampen we met dilemma’s over duurzaamheid en hoe om te gaan met toenemende druk op de woningmarkt. Zijn genoeg laadpalen voor onze elektrische auto’s, groene daken en ‘mobiliteits-hubs’ het antwoord? Wat leren we van ons verleden? Het Centraal Museum maakt de balans op en biedt verschillende perspectieven op wonen en werken in de stad. De tentoonstelling is van 28 september 2019 t/m 19 januari 2020 te bezoeken.
Artistiek directeur Bart Rutten: “Hoog Catharijne en Kanaleneiland vertellen veel over hoe snel onze wensen en ideeën ten aanzien van wonen en werken veranderen. Beide bouwprojecten werden zowel aanbeden als verguisd en herrijzen nu weer. In de tentoonstelling stellen we de vraag welke invloeden dit veroorzaken, en vooral welke rol mensen hier zelf in spelen. We vinden het belangrijk om bezoekers zelf een mening te laten vormen door ze meerdere invalshoeken te bieden. Daarom werken we met drie conservatoren samen om zowel vanuit het oogpunt van stadsgeschiedenis, vormgeving als hedendaagse beeldende kunst de bezoekers een nieuw perspectief te bieden. Zo werkten beeldend kunstenaars Zachary Formwalt, Mounira Al Sohl en Jan van de Pavert in opdracht van het museum aan werken die op geheel eigen wijze verrassende invalshoeken bieden. En we nemen een duik in het verleden met ontwerpen van Gerrit en Wim Rietveld, Gispen, Pastoe, Artifort en Martin Visser.”
Persoonlijke verhalen spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Verhalen van bewoners uit de begintijd van Kanaleneiland worden verteld en ook ondernemers en bewoners van het eerste uur van Hoog Catharijne komen aan het woord. ‘Dromen in beton’ bevat naast hedendaagse kunst onder andere foto, film, mode en meubels. Tijdens de tentoonstelling worden diverse randprogramma’s georganiseerd.

Cookieinstellingen