Viaduct Prins Hendriklaan aangekleed met foto’s Rietveld Schröderhuis

Foto: D.C. Goosen

Op vrijdag 29 maart onthult wethouder Anke Klein om 9.30 uur op de Prins Hendriklaan een serie bijzondere foto’s op de geluidsschermen van het viaduct. Deze foto’s geven de geschiedenis weer van het Rietveld Schröderhuis, dat enkele meters verderop staat.

De foto’s worden aangebracht op initiatief van een buurtbewoner die de geluidsschermen mooier wilde maken. De schermen langs de Waterlinieweg zitten vaak vol met graffiti. Het Centraal Museum, het Utrechts archief, de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht hebben de zwart-witfoto’s samen met de bewoner uitgekozen.
De foto’s zijn overigens niet de eerste Rietveld-versiering op deze plek. Op de tegels onder het viaduct zijn al 32 blauwwitte Rietveldontwerpen te zien, een kunstwerk van Margot Berkman en Eline Janssens uit 2001.
Bijna honderd jaar geleden, in 1924, ontwierp Gerrit Rietveld dit bijzondere huis in opdracht van Truus Schröder. Schröder (1889-1985), beeldend kunstenares, binnenhuisarchitect en moeder van drie kinderen, was toen net weduwe geworden.
Schröder had eigenzinnige woonideeën en legde deze voor aan de Utrechtse meubelontwerper Rietveld (1888- 1964), die tot op dat moment bekendheid genoot door zijn meubels in de geest van kunstbeweging De Stijl.
Het Rietveld Schröderhuis is het eerste huis dat Rietveld ontwierp. Hij hield bij het ontwerpen rekening met het prachtige uitzicht op deze plek. De Prins Hendriklaan bevond zich toen aan de rand van Utrecht. Aan de overkant lag een uitgestrekt polderlandschap.
Rietveld en Schröder zagen echter met lede ogen aan dat met de steeds verder uitbreidende stad het mooie uitzicht verdween. In een poging dit te beïnvloeden, ontwierpen ze samen in de jaren ’30 twee huizenblokken aan de overkant, aan de latere Erasmuslaan.
Rietveld was ontstemd toen begin jaren ’60 naast het Rietveld Schröderhuis een viaduct kwam. Het huis kwam hierdoor ingesloten te liggen. Hij schijnt gezegd te hebben dat het afgebroken mocht worden.
Truus Schröder woonde tot haar dood in het bijzondere huis. Ze richtte de Stichting Rietveld Schroder Huis op om de toekomst van het huis na haar dood zeker te stellen. Daarna is het beheer van het monument overgenomen door het Centraal Museum.
Het Rietveld Schröderhuis staat sinds 2000 als monument vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Cookieinstellingen