Negen schoolgebouwen aangewezen als monument

Foto: gemeente Utrecht

Het college heeft negen schoolgebouwen aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om zeven naoorlogse schoolgebouwen en twee schoolgebouwen van voor 1945.

Twee schoolgebouwen, aan de Noordse Parklaan 2 en 4, zijn eigendom van de gemeente. De overige gebouwen zijn eigendom van scholenstichtingen of van een particuliere eigenaar.
De schoolgebouwen zijn geselecteerd aan de hand van de daarvoor algemeen geldende criteria als omschreven in de Monumentenverordening Utrecht 2010. Het gaat om gebouwen die van algemeen belang zijn ‘wegens hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap, ecologische- of cultuurhistorische waarde’.
De geselecteerde scholen zijn de al eerder genoemde schoolgebouwen aan de Noordse Parklaan 2 en 4 van architect H. Dam, de GLO school aan de Van Maasdijkstraat 33/Leliemanstraat 21 van architect W.C. van Hoorn uit 1955, de Kohnstammschool aan Marislaan 1 van architect D.J. Schenk uit 1955, de MuWi-school aan de Wevelaan uit 1961/62, het Dr. F.H. De Brunelyceum aan de Koningsbergerstraat 2 van architect H.F. Mertens uit 1954, de christelijke Industrie- en Huishoudschool aan Oudenoord 390 van architect C. van der Bom uit 1949-52, de hoekschool aan het Hieronymusplantsoen van architect F.J. Nieuwenhuis uit 1902 en de Johan de Wittschool aan het Beethovenplein van architect J. Planjer uit 1930.

Cookieinstellingen