Bijzondere zilveren reliekbuste in Museum Catharijneconvent

Foto: Museum Catharijneconvent

Sinds deze week heeft Museum Catharijneconvent voor een periode van twee jaar een zilveren reliekbuste te leen. Het middeleeuwse beeld, dat tot voor kort in de Walburgis kerk in Arnhem bewaard werd, is eigendom van de Parochie Sint Eusebius in Arnhem. Het bevat de relieken van de Romeinse martelaar Eusebius die leefde in de tweede eeuw na Christus.

De zilveren reliekhouder in de vorm van een borstbeeld is rond 1455 speciaal voor de schedel van de heilige vervaardigd. De overige overblijfselen van de heilige, zoals zijn tong, werden in een andere schrijn bewaard. Pas in 1663 werd de tong bij de buste gevoegd. Het prachtig gedecoreerde beeld krijgt tijdelijk een bijzondere plek in de Schatkamer van het museum, waar hij zal schitteren tussen al het andere goud en zilver.
De reliekbuste is een prachtige aanvulling op de tentoonstelling Relieken, die nog tot en met 3 februari in het museum te zien is. Aan relieken worden bijzondere krachten toegekend. Mensen koesteren ze en reizen er duizenden kilometers voor. Voor deze tentoonstelling zijn meer dan honderd bijzondere relieken uit de hele wereld bij elkaar gebracht. Museum Catharijneconvent is het eerste museum dat reliekverering laat zien als een universeel en levend fenomeen, cultuur en religie overstijgend. De tentoonstelling laat zien dat relieken meer zijn dan middeleeuws en katholiek: ze zijn ongekend populair en van iedereen.
De tentoonstelling Relieken vindt plaats in een tentoonstellingsreeks over wereldreligies. Op evenwichtige en respectvolle wijze presenteert het museum relieken uit verschillende tijden, culturen en religies naast elkaar. Museum Catharijneconvent is als Rijksmuseum voor christelijke kunst en cultuur de uitgelezen plek om deze bijzondere relieken onderdak te bieden. Aanleiding voor de tentoonstelling vormt het NWO VIDI-project Mind over matter. Debates about Relics as sacred objects, c. 350 – c. 1150 van dr. Janneke Raaijmakers, verbonden aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht.
De tentoonstelling Relieken is te zien tot en met 3 februari 2019.

Reacties

article
70246
Sinds deze week heeft Museum Catharijneconvent voor een periode van twee jaar een zilveren reliekbuste
https://utrecht.nieuws.nl/kunstcultuur/70246/bijzondere-zilveren-reliekbuste-in-museum-catharijneconvent/
2018-12-21T15:42:06+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/12/21153525/Zilveren-buste-van-Sint-Eusebius-bruikleen-Sint-Eusebius-Parochie-Arnhem-zijaanzicht.jpg
Kunst & Cultuur