Jubileumlezing Herman Hetzberger over veertig jaar Grote Zaal

Grote zaal TivoliVredenburg
Grote zaal TivoliVredenburg
Foto: TivoliVredenburg

Eind januari viert TivoliVredenburg twee bijzondere mijlpalen: het 5-jarig bestaan van TivoliVredenburg en het 40-jarig bestaan van de Grote Zaal. Ter gelegenheid van deze jubilea geeft architect Herman Hertzberger op vrijdagmiddag 25 januari een gratis lezing in zijn eigen Grote Zaal.

Veertig jaar geleden opende Muziekcentrum Vredenburg haar deuren in het centrum van Utrecht. Het gebouw, ontworpen door Herman Hertzberger (1932), was ontworpen volgens de mode van die tijd: open, democratisch, de menselijke maat centraal. De concertzaal was opgenomen in winkelcentrum Hoog Catharijne, konden bezoekers tijdens het winkelen in contact komen met cultuur, zo was de gedachte.
Anno nu, veertig jaar later, is de omgeving van de Grote Zaal (het resterende gedeelte van het gebouw nadat Vredenburg opging in TivoliVredenburg), radicaal veranderd. Rondom de betonnen muren en kleinschalige zitjes uit het oorspronkelijke ontwerp bevinden zich nu roltrappen en liften, die bezoekers van het in 2014 geopende ‘muziekpaleis’ naar de vier andere zalen van TivoliVredenburg brengen. Wat niet veranderd is, zijn de grondgedachten van Hertzberger, die in 2010 ook de verantwoordelijkheid voor het overkoepelende ontwerp van het nieuwe gebouw op zich nam.
Op 25 januari geeft Hertzberger, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Grote Zaal, een speciale jubileumlezing. Wat waren zijn overwegingen bij het ontwerp destijds? Hoe kan een gebouw uitnodigen tot ontmoeting en zo verschillende bezoekers samenbrengen? En wat is de positie van dergelijke cultuurgebouwen in de moderne stad, waar het soms lijkt alsof verschillende bevolkingsgroepen steeds meer langs elkaar heen bewegen?
Herman Hertzberger studeerde in 1958 af als Bouwkundige aan de Universiteit Delft. In hetzelfde jaar richtte hij zijn eigen architectenbureau op en nam hij plaats in de redactie van het tijdschrift Forum. De jaren hierop ontwierp Hertzberger verschillende gebouwen in binnen- en buitenland, waaronder het Centraal Beheergebouw, de Diagoonwoningen in Delft en Muziekcentrum Vredenburg. Ook schreef hij meerdere theoretische boeken. Hertzbergers werk behoort tot de stroming Structuralisme, waarin kleine ruimtes en geometrische vormen belangrijke aspecten zijn. In 2012 ontving Hertzberger voor zijn oeuvre de Royal Gold Medal van de Royal Institute of British Architects in Londen.
Programma
De lezing vindt plaats op vrijdagmiddag 25 januari 2019 om 12.30 uur (deuren open vanaf 12.00 uur). Hertzberger wordt geïntroduceerd door architectuurhistorica Bettina van Santen. Vanaf 12.00 uur zijn de deuren van de Grote Zaal geopend en zal er live orgelmuziek ten gehore worden gebracht.
Toegang is gratis, wel worden bezoekers gevraagd een gratis ticket te reserveren via de website van TivoliVredenburg.

Cookieinstellingen