Onthulling K.F. Hein Kunstparticipatieproject 2018 bij ’t Groene Sticht

Foto: Aafke Holwerda

Afgelopen zaterdag 15 december onthulde illustrator Aafke Bouman het kunstwerk ‘De Passage’ dat zij in samenwerking met bewoners van ’t Groene Sticht maakte voor het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. ’t Groene Sticht is een buurt met gemengd wonen in Parkwijk, Leidsche Rijn. Naast bewoners participeren De Tussenvoorziening, Reinaerde en Emmaus Parkwijk.

Verschillende bezoeken van Aafke aan ’t Groene Sticht, interviews met bewoners en een logeerweek hebben geleid tot een kunstwerk in de openbare ruimte dat te lezen is als een beeldverhaal waarbij het thema ‘transitie’ centraal staat. Van onzichtbaar naar zichtbaar. Van in je eentje naar samen. Van geen ritme naar een dagelijkse structuur. Van buiten de maatschappij staan en weer participeren. De beelden vormen passages uit verhalen die Aafke heeft verzameld binnen ‘t Groene Sticht. Aafke brengt op deze manier een ode aan de verhalen van de bewoners.
De vorm van een collage die Aafke toepast, past goed bij de plek. Aafke: ‘‘t Groene Sticht is in mijn ogen een samenvoeging van verschillende elementen die samen een geheel vormen. Het is een plek waar mensen wonen en werken en waar veranderingen plaatsvinden. Er wordt niet stilgestaan. Mensen werken er samen aan een betere toekomst en een positiever perspectief.’
De kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor het kunstparticipatieproject. Met deze opdracht wordt een pas afgestudeerde gekoppeld aan een Utrechtse instelling om met een participerende synergie een kunstwerk te realiseren. Doelstellingen: een beginnend kunstenaar de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen met toegepaste kunst- en participatieprojecten en het actief betrekken van de bewoners bij het tot stand komen van het nieuwe werk op de locatie.

Reacties

article
70208
Afgelopen zaterdag 15 december onthulde illustrator Aafke Bouman het kunstwerk ‘De Passage’ dat zij in
https://utrecht.nieuws.nl/kunstcultuur/70208/onthulling-k-f-hein-kunstparticipatieproject-2018-bij-t-groene-sticht/
2018-12-18T11:55:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/12/18115449/DSC07513_foto-Aafke-Holwerda.jpg
Kunst & Cultuur