dr. De Visserschool vereeuwigd op hoek Vondellaan-Croesestraat

Foto: gemeente Utrecht

Tachtig jaar lang stond de dr. De Visserschool op de hoek van de Vondellaan en de Croesestraat. In 1995 werd de school gesloopt. Op vrijdagmiddag 30 november om 15.30 uur wordt een foto van het momumentale gebouw onthuld op de gevel van het wooncomplex dat daar nu staat.

Aan de achterkant van het complex zal wethouder Linda Voortman een ‘gevel-verfraaiing’ onthullen. Daar komen enkele regels te staan van Jacob Westerbaen. De naam van deze 17e-eeuwse dichter is gebruikt voor de straat die langs deze gevel loopt.
De vereniging van eigenaren van het complex – dat bestaat uit een Albert Heijn-vestiging, de Open Universiteit en eengezinswoningen – heeft het initiatief genomen voor de twee historische verwijzingen. Zij realiseerden dit samen met de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht.
Het gebouw waarin de openbare dr. De Visserschool voor lager onderwijs was gevestigd, werd in 1917 door gemeente-architect Martin Rietbergen ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Er zat vanaf het begin ook een openbare kleuterschool in.
De naam van school verwijst naar de eerste minister van Onderwijs: de in Utrecht geboren Johannes Theodoor de Visser (1857-1932). De Visser is degene die in 1920 de Wet op het Lager Onderwijs realiseerde, waarin werd vastgelegd dat bijzondere scholen op dezelfde voet werden gesubsidieerd en behandeld als openbare scholen. In Nederland werden in de jaren erna veel scholen naar hem vernoemd.
Het karakteristieke gebouw telde naast dienstvertrekken negen leslokalen, een gymnastiekzaal en een speelplaats. In de gangen hingen vele prachtige keramische tegels met silhouet-afbeeldingen.
De dr. De Visserschool school stopte ermee in 1990. Het gebouw zelf werd vijf jaar later afgebroken. In de harten van veel buurtbewoners deed dat wel pijn. De tegels zijn gelukkig in musea terechtgekomen.

Jacob Westerbaenstraat

De Jacob Westerbaenstraat is een relatief nieuwe straat in de dichterswijk. Pas rond 1999 werd hij aangelegd. Westerbaen (1599-1670) was een Nederlandse arts, remonstrants predikant en dichter. Hij was goed bevriend met collega–dichters Jacob Cats (1577-1660) en Constantijn Huygens (1596-1687). De vier dichtregels die onthuld worden, komen uit een gedicht dat in totaal acht regels heeft.

Cookieinstellingen