Verloren gewaande zwaarden keren terug naar Slot Zuylen

Foto: Slot Zuylen

Na meer dan 30 jaar zijn op woensdag 7 november twee verloren gewaande zwaarden uit 1825 weer terug gebracht naar Slot Zuylen. Halverwege de jaren tachtig is bijna de hele wapencollectie van Slot Zuylen gestolen. Die misdaad is nooit opgelost en de degens, dolken, geweren en pistolen hebben het kasteel nooit meer gezien. Daar komt nu verandering in: twee gestolen zwaarden keren terug naar Slot Zuylen. Met dank aan een oplettende handelaar in antieke wapens en een attente bruikleengever kunnen de zwaarden per direct weer bewonderd worden in hun oorspronkelijke thuis.

In augustus kreeg conservator Gerbrand Korevaar een mail van Arjan Hollestelle, handelaar in antieke wapens. Hij had een bijzonder Indonesisch zwaard uit Cianjur (Tjandjoer, een stad gelegen in de provincie West Java) gekocht op marktplaats. Op de schede is een decoratief patroon gegraveerd naast de inscriptie “Heer Van Zuijlen 1825, Tjiandjoer” – en op achterzijde staat “Baron van Tuyll van Serooskerken”. De heer Hollestelle had over de diefstal uit Slot Zuylen gehoord en vermoedde bij zijn aankoop dat het om een van die gestolen zwaarden moest gaan. Hij vond dat dit exemplaar thuis hoorde in het huis van de oorspronkelijke eigenaar.
Dankzij oude interieurfoto’s is bekend hoe de wapens van de voormalige bewoners waren gepresenteerd in de zogenaamde Stenen Kamer. In een oude inventarislijst die is opgesteld voor de diefstal worden vier zwaarden omschreven als ”Ind. zwaard met hoorngevest en houten schede “Tjiandjoer 1825”. Dankzij die beschrijving is duidelijk dat het zwaard dat Hollestelle nu schenkt een van de gestolen zwaarden is.
Na berichtgeving over het teruggevonden zwaard van Hollestelle besloot consultant in historische Oosterse wapens Peter Dekker om een tweede exemplaar dat hij in zijn bezit heeft in bruikleen aan te bieden aan Slot Zuylen. Daarmee hebben twee van de vier Indonesische zwaarden hun weg naar huis weer gevonden, en misschien duiken er in toekomst nog meer op.
Het type zwaard wordt afgebeeld in het plaatjesalbum Indië. Gevende eene beschrijving van de Inheemsche bevolking van Nederlandsch-Indië en van hare beschaving uit 1928 van cacao- en chocoladefabriek Droste. Uit het album blijkt dat de zwaarden in de Preanger regio op West Java werden gebruikt om op herten te jagen. Door de lokale adel werd dit als een sport beoefend. De zwaarden hebben in Zuylen ongetwijfeld een meer decoratieve functie vervuld.
Op woensdag 7 november werden de zwaarden overgedragen aan Slot Zuylen. Ze zullen nu worden getoond op hun originele plek in de Stenen Kamer.

Cookieinstellingen