TivoliVredenburg viert dubbel jubileum: vijf jaar open, veertig jaar Grote Zaal

Foto: Toerisme Utrecht

In januari viert TivoliVredenburg een dubbel jubileum. In 2014 opende TivoliVredenburg, een plek waarin alle muziekgenres samenkomen, acht concerten tegelijkertijd plaats kunnen vinden en waar alle muziekliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. De Grote Zaal bestaat in 2019 bovendien veertig jaar. Beide jubilea worden eind januari groots gevierd met een programma dat een dwarsdoorsnede presenteert van de vele soorten muziek die TivoliVredenburg herbergt.

Van woensdag 23 januari tot en met dinsdag 29 januari biedt TivoliVredenburg te veel om mee te maken: dagenlang is in alle zalen, en in de vele ruimtes daartussen, wat te beleven voor iedere muziekliefhebber. Van de harpmuziek van Lavinia Meijer tot de beats van Rudimental, van de jazzy pop van Khruangbin tot de poprock van Don Broco, van lezingen tot dansavonden. Een bijzondere rol is weggelegd voor twee musici die beiden aan de basis van de geschiedenis van TivoliVredenburg stonden: Edo de Waart en Colin Benders.
Op 26 januari 1979 dirigeerde de wereldvermaarde dirigent Edo de Waart het Radio Filharmonisch Orkest ter ere van de opening van Muziekcentrum Vredenburg. Het bijzondere achthoekige gebouw werd meteen een icoon en geroemd om zijn akoestiek en open karakter. Bij de bouw van TivoliVredenburg is de Grote Zaal, op verzoek van de Utrechtse bevolking, bewaard gebleven. Het veertigjarig jubileum van de zaal wordt onder meer gevierd met de terugkomst van De Waart en het Radio Filharmonisch Orkest – sinds jaar en dag vaste bespeler van de Grote Zaal. Het concert onder leiding van de Waart is al in de verkoop.
Bij de opening van TivoliVredenburg in juni 2014 bundelde Colin Benders, voorheen bekend als Kyteman, de krachten met het Radio Filharmonisch Orkest. Intussen heeft hij zijn trompet verruild voor de modulaire synthesizer, en staat hij in het vijfjarig-jubileumweekend opnieuw op de planken – dit keer met Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley. Met dit concert keert Benders na vijf jaar terug naar de Grote Zaal, die hij in 2014 mede heropende.
Het recentelijk aangekondigde festival Footprints is ter ere van het jubileum ontwikkeld, en vermengt traditionele en moderne geluiden met invloeden uit verre windstreken. Met programma’s als Footprints, maar bijvoorbeeld ook het poptalentprogramma DiCE en de vernieuwend klassieke-muziekreeks Out of the Blue besteedt TivoliVredenburg aandacht aan talloze muzieksoorten, en vervaagt de grenzen daartussen.
Het reeds bevestigde programma is te vinden op www.tivolivredenburg.nl/jubileum. De komende weken publiceert TivoliVredenburg meer informatie over het programma en blikt terug op veertig en vijf jaar geschiedenis.

Reacties

article
69723
In januari viert TivoliVredenburg een dubbel jubileum. In 2014 opende TivoliVredenburg, een plek waarin alle
https://utrecht.nieuws.nl/kunstcultuur/69723/tivolivredenburg-viert-dubbel-jubileum-vijf-jaar-open-veertig-jaar-grote-zaal/
2018-10-29T10:13:27+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2015/11/04132518/2014-01-14-TivoliVredenburg-01-CU2030.nl_.jpg
Kunst & Cultuur