Een jaar lang elke dag een kever van blik

Foto: Mario Gibbels

Een jaar lang maakte de kunstenares Sandra Westgeest elke dag een kever van een op straat gevonden blikje. De honderden kleurige insecten zijn nu te zien in de expositie ‘Elke Dag Een Kever’ in de hal van kinderboerderij Griftsteede.

Het begon allemaal met het oprapen van blikjes, vertelt Sandra. ‘Ik ergerde me aan het afval. Maar de blikjes vond ik mooi en ik nam ze mee naar huis. Ik had wel het idee dat ik er iets mee wilde doen maar ik wist nog niet wat. Om ze beter te kunnen bewaren heb ik ze op een gegeven moment open geknipt en open gevouwen. Dan namen ze minder ruimte in beslag. Dat openknippen bleek heel makkelijk te gaan. En toen zag ik meteen dat als ik er zes pootjes aan maak en twee voelsprietjes dan is het een kever.
Zo is het begonnen. Elke dag heb ik mezelf verwend met het maken van een kever van blik. Dan heb je die dag toch iets leuks gedaan. Ik ben begonnen met eerst tekeningen te maken in een schetsboek. Maar ik ben er achter gekomen dat ik geen ontwerper ben. Nu begin ik gewoon. Ik ga niet van tevoren bedenken wat ik ga maken. Ik heb het wel geprobeerd maar het past niet bij mij.
Een jaar lang heb ik elke dag een kever gemaakt. Het zijn er in totaal 400 geworden. Het was in 2016, dat was een schrikkeljaar met 366 dagen. Maar op sommige dagen maakte ik er meer dan een. Het zijn zowel bestaande kevers als fantasiekevers.
Het mooie van kevers is dat ze in de natuur troep opruimen. Net zoals ik de blikjes opruim. Die symboliek erachter vind ik erg leuk. En het is bizar hoeveel verschillende soorten kevers je hebt, 370.000! Terwijl je ze nauwelijks ziet.
Op een gegeven moment hing bij mij thuis de hele wand vol kevers. Ik ben gaan nadenken hoe ik ze in de wereld kon zetten. Ik ben ze gaan inlijsten, waarbij ik gebruik maak van gejut hout. Dat doe ik niet verder dan een kilometer buiten mijn wijk. Ik ben geen strandjutter maar een stadjutter. En de lijstjes timmer ik zelf in elkaar. Op die manier kan ik ze tentoonstellen en kunnen mensen ze kopen.
Ik maak nog steeds kevers, voornamelijk op bestelling of als ik gewoon zin krijg er een te maken omdat ik weer een mooi exemplaar op een foto zie. Maar niet meer elke dag. Het dagelijks oprapen van blikjes is wel gebleven. Dat blijf ik doen totdat ik er bij neerval.
Volgend jaar ga ik stadsgezichten maken waarbij ik weer afval gebruik maar er ook bij teken. Ik heb er al vier gemaakt en ik denk wel dat het een succes kan worden.’

Cookieinstellingen