Museum Catharijneconvent viert verjaardag met aanwinst

Foto: Museum Catharijneconvent

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat dit jaar 550 jaar en dat wordt dit weekend gevierd met verhalen, muziek, concerten en met een nieuwe aanwinst. Speciaal voor de verjaardag van het gebouw overhandigt burgemeester Jan van Zanen het museum de laatmiddeleeuwse sculptuur Christus en de Samaritaanse Vrouw van de Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop.

Van deze Utrechtse meester zijn maar een paar beelden bekend. Dit bijzonder mooie exemplaar is bovendien de enige houten groepssculptuur van zijn hand die bewaard is gebleven. Het is een prachtige aanvulling op de collectie middeleeuwse beelden van Museum Catharijneconvent. Tijdens het weekend zal dit beeldje voor het eerst te zien zijn.
Het gebouw van Museum Catharijneconvent is een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster. In de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het werd het Stads- en Academisch Ziekenhuis genoemd en werd daarmee de voorloper van het Academisch ziekenhuis Utrecht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is het klooster omgevormd tot het huidige Museum Catharijneconvent.
Dit weekend is ook de laatste gelegenheid om de tentoonstelling Shelter. A contemporary intervention te bezoeken. Spraakmakende hedendaagse werken logeren tussen de oude meesters van het museum. Kunst van onder anderen Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Sarah van Sonsbeeck en Danh Vo bevindt zich onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en de vele middeleeuwse kunstschatten van het museum. Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Cookieinstellingen