Spoorwegmuseum organiseert ‘baanbrekend’ college over fenomeen NS huisstijl

Foto: Spoorwegmuseum

Op 27 mei opende het Spoorwegmuseum de tentoonstelling ‘Baanbrekend design’ over de succesvolle introductie van de nieuwe huisstijl van NS in 1968. In het kader van die tentoonstelling organiseert het Spoorwegmuseum op 16 oktober een inhoudelijk en interactief college over het fenomeen huisstijl en specifiek over de achtergronden van de totstandkoming van het NS design. Conservator van het Spoorwegmuseum Evelien Pieterse, ontwerper Ger Dumbar en Hoofd Marketing & Communicatie van NS, Rutger Hamelynck, gaan tijdens het college uitgebreid in op het verleden, heden en toekomst van de NS huisstijl.

Het was destijds een doorbraak, de introductie in 1968 van het nieuwe NS logo en de gele kleur van de treinen. Het fenomeen ‘huisstijl’ was nog nieuw, NS was het eerste bedrijf dat eigentijdse vormgeving voor de publieke sector toepaste. Het bleek een gouden greep. De jonge ontwerper Gert Dumbar werd speciaal door ontwerpbureau Tell Design voor deze opdracht aangetrokken. De briefing voor de ontwerper was: “Het gewenste bedrijfsbeeld moet eigentijds, mannelijk, niet ambtelijk, accuraat en dynamisch zijn”. Het resultaat, de gele treinen en het iconische logo, bepalen nog steeds het beeld op het spoor. De frisse ideeën van de jonge ontwerpers sloten naadloos aan bij de behoefte van NS om zich voortaan als modern en dynamisch bedrijf te presenteren. Dumbar zal tijdens het college uit eerste hand vertellen over de totstandkoming van de huisstijl. Conservator Evelien Pieterse vertelt over de periode vóór de introductie van de huisstijl in 1968. Hoofd Marketing & Communicatie van NS, Rutger Hamelynck, gaat in op het huidige beleid van NS Zij zullen op het podium in discussie gaan en vragen uit het publiek beantwoorden.

Voor deelname aan het ‘Baanbrekend College’ is een entreebewijs voor het Spoorwegmuseum noodzakelijk (kosten €17,50, museumkaart gratis). Deelname is inclusief twee consumpties en toegang tot de tentoonstelling ‘Baanbrekend Design’.

Reserveren is noodzakelijk en kan via www.spoorwegmuseum.nl/baanbrekendcollege. Maximaal aantal deelnemers is 200.

Cookieinstellingen