Tentoonstelling over Land Art bij Waterliniemuseum en Bomenmuseum

Foto: Waterliniemuseum

De Land Art-tentoonstelling On the Move (19 augustus t/m 28 oktober 2018) is een nieuwe samenwerking tussen het Waterliniemuseum Fort bij Vechten en het Nationaal Bomenmuseum Gimborn. De tentoonstelling is bedoeld om mensen kennis te laten maken met de nog relatief onbekende plek van het Nationale bomenmuseum Gimborn te Doorn en het nieuwe Waterliniemuseum Fort bij Vechten te Bunnik. Door middel van Land Art-kunstprojecten wordt een brug geslagen tussen de beide locaties en worden bezoekers bewogen om deze musea in de provincie Utrecht te (her)ontdekken. In het tentoonstellingsboekje is een fietsroute van 15 km tussen de musea opgenomen.

Natuur en water zijn continu in beweging; een eigenschap die zij met ons mensen delen. Elf professionele hedendaagse kunstenaars hebben zich door deze continue beweging laten inspireren en er Land Art kunst van gemaakt. Al reagerend op de (natuurlijke), bewegende omgeving en ter plekke opgebouwd. Grote werken van zeer diverse materialen en unieke verhalen. De deelnemende kunstenaars zijn: Lidwina Charpentier, Peggy Eras, Jan Everwijn, Hedy Hempe, Peter Huibers, Chiel Kuijl, Natasja van der Meer, Hester Pilz, Johan Sietzema, Jos Smink, Gonda van der Zwaag.
Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, hét icoon en tevens een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit indrukwekkende museum is gebouwd in 2015 en ligt deels onder de grond en achter de oude gebouwen verstopt. Door haar unieke ligging in het Nederlandse landschap, namelijk op de grens van de Romeinse Limes en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zijn er veel verhalen te vertellen. In een interactieve ontdekkingstocht komt u van alles te weten over de waterlinie. Maar ook de Romeinen, de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de natuur rond het fort komen aan bod. De verschillende onderwerpen worden op speelse en moderne manier getoond en u kunt zelfs een virtuele parachutesprong maken.
Naast de interactieve tentoonstellingen zijn er evenementen, activiteiten en tijdelijke exposities, zoals de populaire ‘Waanzinnige Boomhut doe-expo’ en ‘Het Landschap Omarmen’ van Hester Pilz.  Op zondag 2 september om 14 uur is er een Meet & Greet met kunstenaar Hester Pilz op het Waterliniemuseum. Meer info: www.waterliniemuseum.nl
Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland. Met kronkelende paden, slingerende waterpartijen, een grote heidetuin, bijzondere doorkijkjes en een enorme boomhut. Op 29 hectaren is een wereldberoemde collectie van 3000 soorten bomen en struiken verzameld uit alle delen van de wereld.
Stichter Max von Gimborn startte deze verzameling al in 1925. Nu is het een unieke plek waar jong en oud zich kunnen verwonderen over het bomenrijk en beseffen dat bomen onze zuurstoffabrieken zijn, de motoren van alles wat leeft. Door het jaar heen organiseert het Bomenmuseum allerlei evenementen, concerten, kunstexposities en kinderactiviteiten. Meer informatie en de activiteiten zijn te vinden op: www.bomenmuseum.nl

Reacties