Voorstelling over treinreis keizer Wilhelm II in Spoorwegmuseum

Foto: Spoorwegmuseum

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Het Nederlands-Duitse theatergezelschap Das Letzte Kleinod maakte in het kader daarvan een boeiend theaterstuk over de vlucht per trein van de Duitse Keizer Wilhelm II naar het neutrale Nederland. Tot zijn dood in 1941 woonde de keizer in het Utrechtse Doorn. Bijzonder aan de voorstelling is dat deze zich afspeelt in een trein. De familievoorstelling toert momenteel door Duitsland, de Nederlandstalige voorstellingen in het Spoorwegmuseum zijn de enige in ons land. WILHELM*INA is van 19 t/m 22 juli te zien in Utrecht.

Dat de Duitse keizer Wilhelm II per trein naar Nederland vluchtte en hier tot zijn dood verbleef is niet bij iedereen bekend. De herdenking van het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog is aanleiding om dit verhaal op het toneel te brengen. November 1918, de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Europa ligt in puin. Keizer Wilhelm II slaat met zijn trein op de vlucht. Bij het grensplaatsje Eijsden vraagt hij op het station om asiel in Nederland, maar koningin Wilhelmina twijfelt. Uiteindelijk geeft ze zijn trein groen licht om door te rijden. Meer dan twee decennia zal de ongenode vluchteling op de Utrechtse Heuvelrug verblijven.
Das Letzte Kleinod is gespecialiseerd in documentair theater op bijzondere locaties. Sinds 1990 spelen zij door heel Europa vanuit de Oceaanblauwe Trein. Regisseur Jens-Erwin Siemssen interviewde voor het theaterstuk WILHELM*INA veel personen, waaronder rondleiders van Huis Doorn en Kasteel Amerongen. De scènes in de voorstelling WILHELM*INA zijn gebaseerd op hun verhalen en op familieverhalen van buurtbewoners over ex-keizer Wilhelm II. Jemima de Brauwere bijvoorbeeld is opgegroeid op Kasteel Amerongen en kent de verhalen van haar grootvader graaf Bentinck over de tijd dat Wilhelm daar logeerde maar al te goed.
Het bijzonderste van deze voorstelling is dat het publiek een reis maakt door de Oceaanblauwe Trein van dit Duits-Nederlandse theatergezelschap. Hun eigen, deels historische, wagons zijn van 19-22 juli te gast in het prachtige Spoorwegmuseum. De acteurs nemen het publiek mee de trein in voor een tocht langs de verschillende scènes… en een reis terug in de tijd.
In het kielzog van dit theaterstuk treffen 8 Duitse en 8 Nederlandse jongeren elkaar om samen aan de slag te gaan met thema’s uit de voorstelling, zoals identiteit. Wat maakt het uit waar je geboren bent? In mei maakten zij kennis met elkaar in Spandau en logeerden zij in de Oceaanblauwe Trein. Inmiddels heeft de groep een ijzersterke band gesmeed en sluiten zij hun Nederlandse theaterweek af met meespelen in de voorstelling. Een hoogtepunt in de tournee, alleen te zien in Utrecht! Deze aanwinst is mogelijk dankzij Jonge Kunst van het Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds Soziokultur.

Cookieinstellingen