Utrechts Uitfeest wordt een tweedaags festival

Foto: Jelmer_de_Haas

Voor het eerst staat Utrecht op 15 en 16 september een weekend lang in het teken van de opening van het culturele seizoen. In deze nieuwe invulling van het Uitfeest staat op de zaterdag het ruim 100 locaties tellende open huizen programma centraal. Het programma van de zondag is gecureerd door de muziek-, literatuur-, film en media- , beeldende kunst- en theater en danssector en vindt plaats op vijf locaties.

De dag wordt om 13:00 uur officieel geopend op het Jaarbeursplein met What is the City but the People? een project van BAK, Basis voor Actuele Kunst in samenwerking met SPRING en Centraal Museum. Op het plein komt een grote catwalk waarop 150 Utrechters het zelfportret van de stad gaan vormen. Dit vormt tevens de officiële opening van het Jaarbeursplein. In zowel het centrum als in de wijken is er een uiteenlopend open huizen programma voor jong en oud waarbij de bezoeker kan genieten van diverse optredens of zelf kan meedoen. Tijdens het Uitfeest zijn er meerdere creatieve broedplaatsen te bezoeken waar van ‘s ochtends tot ’s avonds laat van alles te beleven is. Rotsoord, Vechtclub XL, De Stadstuin, De Createur, Kanaal30, Lou Oudenoord, RAUM en De Nijverheid presenteren elk een programma met (muziek)optredens, workshops, rondleidingen, pitches, exposities en lekker eten in festivalsfeer. In het Cartesiusgebied kan publiek meevaren op een boot die een bezoek brengt aan de beelden Waterwerken en waarop meer vertelt wordt over het gebied. Op het Centraal Station gaat het Internationaal Literatuur Festival Utrecht van start met de voorleesmarathon van Anna Karenina gelezen door 1000 vrouwen.

Op de tweede dag van het Uitfeest presenteren de vijf kunstdisciplines zich in een gezamenlijk programma. TivoliVredenburg presenteert een jazzprogramma met optredens van Young Jazz Society, Utrechtse Jazz Archipel en De Raad van Toezicht. Op dezelfde locatie openen Bibliotheek Utrecht en Het Literatuurhuis het boekenseizoen met vertellingen voor kinderen, boekpresentaties en interviews met schrijvers. Iets verderop vindt op het Vredenburgplein de eerste officiële Utrechtse boekenmarkt plaats. In de Winkel van Sinkel presenteert de (digitale) media zich met lezingen, een virtual reality lab en installaties van onder andere FOTODOK en SETUP. Op de Neude exposeren maar liefst twaalf galeries en expositieruimtes in een speciaal ingericht zeecontainerdorp met daarnaast sculpturen en performances. De Utrechtse theaters, en theater- en dansgezelschappen brengen in de Stadsschouwburg Utrecht en op het Lucasbolwerk een omvangrijk programma voor jong en oud. Aan het einde van de dag wordt het Uitfeest afgesloten met de openluchtbioscoop bij de Weerdsluis in samenwerking met onder meer het Nederlands Film Festival, IMPAKT en Pathé.

Cookieinstellingen