HKU Fashion Graduation Show 2018: ‘Ambitieus in eigen identiteit’ Foto: Peter Stigter

De nieuwste lichting fashion designers van HKU gaat ambitieus de toekomst in met individuele fashion statements. De pakweg twintig kersverse alumni hebben woensdagavond afscheid genomen van hun opleiding met twee uitverkochte modeshows in de industriële omgeving van de Utrechtse Pastoe Fabriek. Het afstudeerwerk is daar nog t/m 1 juli te bezichtigen.

Vanuit hun visie op de tijdsgeest zoeken de alumni de breedte van het vakgebied op en schuren tegen de randen aan. In de diversiteit van hun projecten laten de ontwerpers zien dat mode veel meer is dan kleding alleen.
Tim Dekkers heeft met ‘The Parasitic Humanity’ materiaalonderzoek voorop gezet in zijn afstudeerproces. Hij experimenteert met polyurethaan en aluin en hoe je de groeiwijze ervan kunt beïnvloeden. Dekkers heeft deze stoffen in een collectie verwerkt en laat daarnaast zijn onderzoek zien met een installatie.
Jasmijn Taken laat je op een positieve manier een ‘I don’t care’ look beleven. Ze zet met ‘Whatever Forever’ een duidelijke identiteit neer en toont een grote interesse voor de ongedwongen sfeer van de jaren ’90.
Mirte Luijmes schetst haar extreme en absurde ‘Mirtopia’. Ze vraagt zich af hoe we het groen van onze aarde kunnen meenemen naar deze toekomstige wereld en onderzoekt of het overleeft op textiel. Met elementen van reddingsvesten, planten en utilitywear in haar outfits stuurt zij 6 overlevers richting de toekomst.
Sarah Wouters zet met ‘When I Flex Like That’ de traditionele verhoudingen tussen man en vrouw op scherp. Zij breekt door de tradities heen en creëert een vrouw die manipuleert, paradeert en haar leven groter leeft dan het is.
Naast de catwalk is in de Pastoe Fabriek ook het afstudeerproject ‘In Pursuit of Tactility’ van Studio PMS te bezichtigen. Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder zijn voor hun examen op zoek gegaan naar methodes om digitale mode voelbaar te maken. Samen met een team van experts op het gebied van 3D-fotografie, animatie, VR en soundscapes creëren ze een virtuele wereld waarin een nieuwe kledingcollectie op innovatieve wijze vertoond wordt.
Tot en met 1 juli is al het werk van de nieuwe alumni Fashion Design nog te bekijken in de Pastoe Fabriek. Daar tref je tevens het afstudeerwerk van alle product- en spatial designers en de Master Interieurarchitectuur. Ook de nieuwste lichting van HKU Beeldende Kunst is hier te vinden. Voor achtergrondverhalen, portfolio’s en het gehele programma: exposure.hku.nl

Cookieinstellingen