Moderne kunst uit Centraal Museum in Museum Catharijneconvent

Foto: Catharijneconvent

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar. Voor de gelegenheid komen er spraakmakende hedendaagse werken logeren tussen de oude meesters van het museum. Werk van onder andere Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Sarah van Sonsbeeck en Danh Vo bevindt zich onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en de vele middeleeuwse kunstschatten van het museum. Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Bart Rutten werd al drie weken nadat hij was aangesteld als artistiek directeur van het Centraal Museum benaderd door het Catharijneconvent met het verzoek om een presentatie samen te stellen ter ere van het 550-jarige bestaan van het monumentale klooster waarin het Catharijneconvent is gevestigd. ‘Ze waren in het Centraal Museum wel een tikje jaloers dat ik dit meteen bij de buren ging doen.’
Bart Rutten heeft zich voor Shelter laten inspireren door de rust, de ruimte en het voormalige gebruik van het eeuwenoude gebouw. Zijn selectie van hedendaagse topstukken uit het Centraal Museum en bruiklenen uit andere collecties en privéverzamelingen zorgt voor spannende combinaties. Ook benaderde hij kunstenaars voor nieuw werk.
Zo heeft Rutten de zwerfster van Duana Hansson onder de crucifix in de voormalige refter van het klooster geplaatst. Rutten: ‘Alsof ze rust heeft gevonden en er voor haar gezorgd wordt.’ In de utrechtzaal heeft een heus altaar van Damien Hirst zijn intrek genomen bij twee schilderijen van Abraham Bloemaert.
De collectiepresentatie wordt afgesloten met een nieuwe gezamelijke aankoop van het Catharijneconvent en het Centraal Museum, een film van Roy Villevoye en Jand Dietvorst. In The New Dress wordt zuster Majella Hoppenbrouwers geïnterviewd over haar ervaringen in Papoea-Nieuw-Guinea waar zij als missionaris heeft gewerkt.

Er is een uitgebreid activiteitenprogramma bij de tentoonstelling met wekelijks de zondagmiddagconcerten Catharijn Classique in de kloostertuin, dagelijks interactieve instaprondleidingen door Shelter, lezingen over het klooster, kunst en geschiedenis en wandelingen in het middeleeuwse hart van Utrecht. Op 8 en 9 september 2018 wordt de 550ste verjaardag van het gebouw gevierd met een feestelijk kloosterweekend vol verhalen, muziek en kloosterbier.

Cookieinstellingen