In oktober tentoonstelling Relieken in museum Catharijneconvent

Foto: Catharijneconvent

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 komen er meer dan honderd bijzondere relieken naar Utrecht voor de tentoonstelling Relieken. Museum Catharijneconvent is wereldwijd het eerste museum dat reliekverering laat zien als universeel en levend fenomeen, cultuur en religie overstijgend. De tentoonstelling laat zien dat relieken meer zijn dan katholiek en middeleeuws: ze zijn ongekend populair en van iedereen.

Te zien is een variëteit aan voorwerpen waar mensen kracht aan ontlenen. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Christus, Zemzem water uit Mekka tot een dertiende-eeuws beeld van de Boeddha waarin relieken bewaard worden. Ook komen er bijzondere relieken naar Utrecht die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden en idolen brengen. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Het zijn relieken die voor miljoenen mensen een speciale betekenis hebben, waarvoor is gebeden, vol passie, toewijding en bezieling.
Een belangrijke rol in de tentoonstelling is weggelegd voor de immens populaire bedevaartsoorden als Lourdes in Frankrijk, de Golden Rock in Myanmar, Santiago de Compostela in Spanje, Adam’s Peak in Sri Lanka en de tombe van de profeet Mohammed in Medina. Wat beweegt pelgrims om zo dicht bij een reliek te willen komen? Over de eerste pelgrims naar het Heilige Land gaan verhalen dat ze letterlijk hun tanden in het kruis van Jezus zetten om een splinter te bemachtigen. De jaarlijkse Hadj naar Mekka levert intrigerende beelden op van een mensenmassa die zich verdringt rondom de Ka’ba. Relieken lijken te voorzien in een universele behoefte: het koesteren van een concreet aandenken aan een specifieke gebeurtenis, plaats of persoon.
De tentoongestelde relieken worden voor de gelegenheid uitgeleend door onder andere het Louvre in Parijs, de Khalili Collectie in Londen, het Museum voor Oost-Aziatische Kunst in Keulen, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Haags Historisch Museum en de Basiliek van Sint Servaas in Maastricht. Een aantal hoogtepunten is vanzelfsprekend afkomstig uit de eigen collectie van Museum Catharijneconvent, zoals de hamer van Sint Maarten en de wurgdoek van Cunera.
Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid randprogramma, met onder andere lezingen, wandelingen, rondleidingen en workshops. Voor wie meer over relieken wil weten, verschijnt er bovendien een rijk geïllustreerde verdiepende publicatie met inleidende hoofdstukken door experts en entries over een breed scala aan heilige voorwerpen.
De tentoonstelling Relieken vindt plaats in een tentoonstellingsreeks over wereldreligies. Op evenwichtige en respectvolle wijze presenteert het museum relieken uit verschillende tijden, culturen en religies naast elkaar. Museum Catharijneconvent is als Rijksmuseum voor christelijke kunst en cultuur de uitgelezen plek om deze bijzondere relieken onderdak te bieden. Relieken is te zien van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019.

Cookieinstellingen