Utrechtse radiomaker presenteert podcast over Gerrit Rietveld

Foto:

De Utrechtse radiomaker Babette Rijkhoff heeft de podcast GERRIT gemaakt over ontwerper en architect Gerrit Rietveld(1888 –1964). Rijkhoff ontdekte haar woning ontworpen was door Rietveld. Zijn Rood-blauwe stoel en het Rietveld Schröderhuis worden gezien als iconen van De Stijl. Maar hoe kwam hij tot deze ontwerpen? Wat voor mens was Gerrit? Vanaf 6 juli zijn alle drie afleveringen online te beluisteren.

In 2017 ontdekte Rijkhoff dat ze in ‘een Rietveld’ woonde. Haar woning werd het vertrekpunt voor haar podcast. “Toen ik hoorde dat mijn woning in Hoograven was ontworpen door Rietveld, snapte ik het wel. Het huis is heel licht, ruim en er zitten allerlei handigheidjes in. De muur die woon- en slaapkamer scheidt is in het woongedeelte een boekenkast en in het slaapgedeelte een kledingkast. Lekker praktisch.”
Rijkhoff ging in haar podcast vooral op zoek naar wat voor mens Gerrit was. Ze interviewde vooral mensen die Rietveld persoonlijk hebben gekend zoals een kleinzoon, vriend en collega. Ook gebruikte ze opnames waar Truus Schröder vertelt over haar leven met Rietveld. “Ik wist toen ik begon niets van zijn persoonlijke leven. Ik ben altijd benieuwd naar het verhaal achter de mens. Waarom iemand de dingen doet wat ‘ie doet. Dus ik ben in het leven van Rietveld gedoken. Ik wist helemaal niet dat er nog mensen in leven zouden zijn die hem nog gekend hebben. Zoals Bertus Mulder, zijn oud-werknemer. Wat ik ook wel fascinerend vond was de affaire die Rietveld had met Truus Schröder. De geordendheid in zijn werk was in zijn persoonlijke leven niet echt aanwezig.”
Rijkhoff hoorde dat Rietveld een bijzonder slechte chauffeur was en ontdekte dat hij nooit dronk en zeker niet rookte. Toch heeft Rietveld op de beroemde foto uit 1919 waar hij zit voor zijn werkplaats op een voorloper van de Rood-Blauwe stoel een sigaret vast. “Allemaal show,” volgens Bertus Mulder.
De podcast GERRIT is zo gemaakt dat je de drie afleveringen kunt luisteren vanuit je luie stoel, maar ook de locaties kunt bezoeken in Utrecht die genoemd worden. Op de site www.destijlindestad.nl/gerrit is een kaart te downloaden die de luisteraar brengt langs de belangrijke locaties uit Rietveld’s leven. Zo ziet de luisteraar van de podcast waar Rietveld ook is geweest en soms zijn sporen achter liet.
De podcast wordt op 6 juni feestelijk gelanceerd in de Rietveld Modelwoning aan de Erasmuslaan 9 bij het Rietveld-Schröderhuis. Hierbij is ook aanwezig Rietveld specialist en conservator toegepaste kunst en vormgeving Nathalie Dubois.
De podcast GERRIT is een onderdeel van De Stijl in de Stad. Deze organisatie initieerde in 2017 al enkele muurschilderingen geïnspireerd op De Stijl. Met initiatieven zoals deze podcast wil De Stijl in de Stad de kunst van De Stijl en erfgoed op een andere manier onder de aandacht te brengen. Initiatiefnemer Marije Lieuwens; “Door een podcast komt het werk van Rietveld en zijn verhaal ook buiten het museum tot leven. Met de audioverhalen op je oren kijk je op een andere manier naar de architectuur en geschiedenis van de stad.” De podcast GERRIT is tot stand gekomen mede dankzij de steun van het KF Hein Fonds, Stichting Carel Nengerman Fonds, Bernhard Cultuur Fonds en het VSB Fonds. Meer informatie:

Cookieinstellingen