Veel enthousiasme in Overvecht, Ondiep en Zuilen tijdens Culturele Zondag

Foto: foto Jelmer de Haas

Gisteren trok Culturele Zondagen de wijken Overvecht, Ondiep en Zuilen in. Op vijftien locaties lieten ondernemers, culturele initiatieven en talenten uit de wijken zien dat cultuur ook buiten de binnenstad leeft. In zomerse sferen werd er kennis gemaakt met de identiteit van de wijken, enthousiast meegezongen met De Ondiepse Kanaries, en volop meegedanst op de muziek van Overvechts talent, zoals Jermain Bridgewater en rapper Kippie.

Veel interesse was er voor de geschiedenis van de wijken. Zo gaf Architectuurcentrum AORTA een tour langs kenmerkende gebouwen, vertelden de makers van de WerkspoorOpera meer over de industriële geschiedenis van Zuilen en in Ondiep was er veel belangstelling voor Het Lopend Vuurtje. Wethouder van cultuur Kees Diepeveen gaf het startschot voor deze wandeling, waarin de wijk door de ogen van de bewoners tot leven komt. Ook na Noordwaarts kan deze wandeling gelopen worden. De route is overal te vinden Ondiep, waaronder bij buurthuizen, wachtkamers en scholen.
In Zuilen maakten de bezoekers kennis met het warme gevoel van de wijk. Zo stelden twee buurtbewoners hun woonkamer open, lieten bewoners van De Dame zien welke activiteiten zij voor elkaar én voor de wijk organiseren en vertelde de directeur van Museum van Zuilen alles over de trots van de wijk. Op het festivalhart het Vorstelijk Complex was het de hele middag een drukte van belang. Kinderen knutselden totems voor het Nifterlakepark, bigband Big Dipper gaf een swingend optreden en op de zelfgemaakte markt maakte men kennis met de creatieve ondernemers uit de wijk.
Op het podium van De Dreef verzamelde zich talent uit Overvecht. In een divers programma van muziek, dans en theater liet jong en gevestigd talent zien wat ze in huis hebben. De NPD-strook was voor één dag omgetoverd tot festivalterrein. Kinderen schoten met veel plezier een ‘ruimteraket’ de lucht in, klezmerband Játszani bracht het publiek in beweging en in de voorstelling StutOpen speelt Overvecht kwamen de verhalen van de bewoners tot leven.
Na de succesvolle eerste editie van de Culturele Zondag Utrecht Centraal verandert Utrecht op zondag 3 juni voor de tweede keer in één groot muziekpodium. Het gratis toegankelijke festival toont de veelzijdigheid van Utrecht als muziekstad. Op niet alledaagse plekken, zoals in stadstuinen, musea en winkels zijn er optredens van gevestigde namen én jong talent uit Utrecht. Met optredens van onder andere Eefje de Visser, Holland Baroque, LUWTEN en Bram Stadhouders. Een bijzonder programma is het Museum van Geluid in de Werkspoorkathedraal dat gecureerd wordt door Colin Benders.

Cookieinstellingen