Topstukken van modeontwerper Jan Taminiau in Centraal Museum

Foto: foto Marc de Groot styling-Maarten-Spruyt

Vanaf 21 april 2018 presenteert het Centraal Museum Jan Taminiau: Reflections, een tentoonstelling over het werk van modeontwerper Jan Taminiau. Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van Taminiau getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland.

Jan Taminiau (1975 Goirle) staat bekend om zijn gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk & productietechnieken, unieke originele, materialen en stofbewerkingen, naast zijn liefde voor esthetiek. De blauwe inhuldigingsjapon van koningin Máxima in 2013 maakte de ontwerper in één keer bekend bij het grote publiek. In 2014 ontving hij de Grand Seigneur, de belangrijkste Nederlandse modeprijs.
Het klassieke en vrouwelijke combineert Taminiau met het conceptuele en experimentele. Hierdoor werd hij al kort na het oprichten van zijn label JANTAMINIAU in 2004 geliefd bij clientèle over de hele wereld.
Met deze tentoonstelling wil het Centraal Museum bezoekers kennis laten maken met -en met andere ogen laten kijken naar- het werk van deze meester der couture. Naast de kledingstukken staan het ontwerp- en denkproces centraal. Inspiratiebronnen in mode, fotografie, design en kunst, werkwijze en eindresultaat staan met elkaar in verbinding. Hoe komt een couturestuk tot stand? Wat zijn Taminiaus inspiratiebronnen en hoe komen die tot uiting in zijn creaties?
Het Centraal Museum Utrecht heeft als oudste stedelijk museum van Nederland een toonaangevende museale modecollectie, waarin ook werk van Jan Taminiau. Naast nieuw werk uit eigen collectie, worden in deze tentoonstelling spectaculaire bruiklenen uit verschillende musea gepresenteerd. Daarnaast worden topstukken uit het atelier van JANTAMINIAU én unieke en bijzondere stukken uit privéverzamelingen getoond.
Voor de vormgeving is een intensieve samenwerking aangegaan met stylist Maarten Spruyt.

De tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections is te bezoeken van 21 april tot en met 26 augustus 2018 in het Centraal Museum.

Cookieinstellingen