Kruisiging van Abraham Bloemaert gerestaureerd

Foto: Museum Catharijneconvent

Het schilderij de Kruisiging van Abraham Bloemaert uit 1629 dat lange tijd in depot stond vanwege de slechte staat waarin het verkeerde, kan weer aan publiek worden getoond. Museum Catharijneconvent is ontzettend blij aan te kunnen kondigen dat de vele donaties die naar aanleiding van een fundraisingactie vorig jaar zijn binnengestroomd, het mogelijk hebben gemaakt het schilderij te laten restaureren. Vanaf Goede Vrijdag 30 maart is dit monumentale werk weer in het museum te zien.

Het meesterstuk is van groot belang voor de collectie, de stad Utrecht en de Collectie Nederland en daarom heeft het museum vorig jaar besloten het te laten restaureren. Er was in totaal een bedrag van € 35.000 nodig om dit uitzonderlijke schilderij weer in volle pracht in het museum te kunnen tonen. Om deze som bijeen te brengen, is Museum Catharijneconvent voor de eerste maal in haar geschiedenis een fundraisingactie voor de restauratie van een kunstwerk gestart. Deze bleek zeer succesvol. Dankzij de gulle bijdragen van tientallen particulieren en diverse fondsen was het bedrag in korte tijd samengebracht. Het museum bedankt iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Abraham Bloemaert is voor het museum een heel belangrijk kunstenaar. Niet alleen bevinden zich nog andere bijzondere schilderijen van hem in de collectie, hij ligt bovendien begraven in de aanpalende Catharinakerk. De restauratie van de Kruisiging maakt het voor het museum mogelijk een zaal te wijden aan de schilder Abraham Bloemaert. De Kruisiging krijgt hier een speciale plek samen met de Vier kerkvaders, verworven op initiatief van oud-lid van de Raad van Toezicht, Paul Schnabel, en andere schilderijen van de hand van deze Utrechtse schilder.

Omdat het om een uitzonderlijk groot schilderij gaat, heeft de restauratie meerdere maanden in beslag genomen. Met behulp van de modernste restauratietechnieken heeft restaurator Caroline van der Elst het schilderij stapsgewijs weer in ere hersteld. Vanaf Goede Vrijdag 30 maart is de Kruisiging weer in het museum te bewonderen. Het grote schilderij vormt een mooi contrast met de minuscule schilderijtjes die momenteel te zien zijn op de tentoonstelling Magische miniaturen.

 

Cookieinstellingen