Het Bunkerpad is geopend

Foto: gemeente Utrecht

Gistermiddag hebben gedeputeerde Mariëtte Pennarts (provincie Utrecht), wethouder Erika Spil (gemeente Bunnik) en wethouder Kees Geldof (gemeente Utrecht) samen met bewoners en ondernemers het nieuw aangelegde Bunkerpad in Bunnik in gebruik genomen. Het Bunkerpad loopt langs verschillende soorten bunkers die midden in de weilanden langs de route liggen. Zij maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Nederlands grootste rijksmonument en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

De Provincie Utrecht en de gemeenten Bunnik en Utrecht werken samen aan een betere toegankelijkheid van het Bunkerpad. Het pad is nu half verhard en er is een extra verbinding gerealiseerd, waardoor de route nu ook vanaf de parkeerplaats aan de Koningsweg te bereiken is.
De bijzondere geschiedenis van de bunkers gaat ruim honderd jaar terug, tot voor de Eerste Wereldoorlog. Tussen de bunkers langs het Bunkerpad liepen vroeger loopgraven waardoor soldaten zich ongezien konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer, maar de bunkers en de verhalen wel.
Als ode aan het landschap van het Bunkerpad schreef Onno Kosters van het Utrechts Stadsdichtersgilde het gedicht ‘Achter de schermen’. Later dit jaar kunnen wandelaars het gedicht op drie plekken langs de route tot zich nemen.
De opening van het Bunkerpad valt in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het doel van dit themajaar is om zoveel mogelijk mensen met cultureel erfgoed in contact brengen. De gemeente Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten. Meer informatie over de verschillende activiteiten is te vinden op: https://erfgoed.utrecht.nl/2018-europees-jaar-van-cultureel-erfgoed/
Het verdedigingssysteem Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. In deze militaire verdedigingslinie was water een onmisbare bondgenoot. Want door het gebied onder water te zetten, was het land moeilijk begaanbaar. Tegelijkertijd was het te ondiep om per boot te bevaren. In Bunnik en omgeving kon het land niet onder water worden gezet. Daar werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen.
Met behulp van een gratis digitale app kunnen kinderen het Bunkerpad tussen Fort bij Vechten en Fort bij Rijnauwen verkennen. De app is speciaal ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met dit unieke erfgoed. De Bunkerpad-app is gericht op kinderen van ca. 8 – 12 jaar oud. De app is gratis beschikbaar en te downloaden in de Abellife-app via de appstores van Apple en Google.

Cookieinstellingen