Utrecht krijgt muurschilderingen van Utrechtse meesters

Foto: CMU/Ernst Moritz

De gemeenteraad heeft juni vorig jaar een motie aangenomen waarin het college verzocht wordt om te onderzoeken hoe Utrechtse meesters permanent onder de aandacht gebracht kunnen worden. Over circa vijf weken zullen het Centraal Museum en Utrecht marketing met een voorstel voor de muurschilderingen komen.

Het Centraal Museum en Utrecht Marketing zijn enthousiast over het idee en hebben ook al voorbeelden gerealiseerd van het onder de aandacht brengen van kunst op openbare plekken: de schildering van Pyke Koch op het Asch van Wijckplein, de tijdelijke Rietveldstoelen in de stad, de diverse muurschilderingen in het kader van het Stijljaar en de diverse gedichten die in de stad te vinden zijn.

Het Centraal Museum doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden voor de meest accurate weergave van de kunstwerken, de juiste locaties, de benodigde vergunningen en brengt de kosten in kaart. Het museum verwacht de muurschilderingen tegen de zomer te kunnen inzetten, alsmede in het najaar om de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio, Europa’ onder de aandacht te brengen.

Utrecht Marketing suggereert om vooral ook aandacht te besteden aan jonge Utrechtse kunstenaars en, naast de binnenstad, ook verrassende plekken in de wijken te kiezen. De plannen worden door beide instellingen verder uitgewerkt en ze zullen over circa vijf weken met een voorstel voor de muurschilderingen komen.

Cookieinstellingen