Museum Catharijneconvent schiet door de magische grens van 150.000 bezoekers

Foto: Luctor IV, CC BY-SA 3.0

In 2017 heeft Museum Catharijneconvent 150.000 bezoekers verwelkomd. Voor het derde jaar op rij is dit een record voor het museum. Directeur Marieke van Schijndel: “Het is fantastisch dat we dit jaar meer mensen dan ooit hebben bereikt en we zijn trots dat onze tentoonstellingen, schoolprogramma’s en activiteiten zo hoog worden gewaardeerd.”

De vele bezoekers kwamen voor de tentoonstellingen Maria en Luther. Maria was de grootste presentatie in Museum Catharijneconvent ooit en een daverend succes met 80.000 bezoekers. Met Luther sluit het museum aan bij het herdenkingsjaar van 500 jaar Reformatie met de tentoonstelling over ‘de man van het jaar’. Hij ontketende een ware revolutie met zijn 95 stellingen tegen de katholieke kerk. Luther is nog tot 28 januari 2018 te bezoeken. 2017 wordt traditiegetrouw afgesloten met Kerstival, een feest vol oude en nieuwe kersttradities gedurende de kerstvakantie. Het museum is nog t/m 7 januari 2018 gehuld in kerstsferen met een speciale familieprogrammering.

Ook voor het nieuwe jaar staan prachtige tentoonstellingen in de planning. Van 23 februari t/m 3 juni 2018 organiseert Museum Catharijneconvent in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek Den Haag de tentoonstelling Magische miniaturen. De mooiste miniaturen uit zeventien topcollecties komen bij elkaar in deze tentoonstelling en bieden een kleurrijke inkijk in het leven van de middeleeuwen. Vanwege de kwetsbaarheid van de boeken worden ze haast nooit tentoongesteld. Het is dus een unieke kans om deze goed bewaarde middeleeuwse topstukken van heel dichtbij te bekijken.

Deze zomer bestaat het kloostergebouw 550 jaar. Bart Rutten, de nieuwe artistiek directeur van het Centraal Museum, geeft als gastconservator zijn kijk op de collectie van Museum Catharijneconvent. Met belangrijke objecten uit het Centraal Museum en hedendaagse kunst. Shelter is te zien van 29 juni t/m 9 september 2018.

In het najaar van 2018 opent de tentoonstelling over het eeuwenoude en universele fenomeen van de reliekverering. Bezoekers ontdekken welke verhalen er schuil gaan achter deze bijzondere voorwerpen en welke betekenis relieken hebben. Topstukken uit verschillende religies zullen te zien zijn. Een van deze topstukken is een stuk van de doornenkroon van Christus uit het Louvre in Parijs. De tentoonstelling Relieken is te zien van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019.

Buiten de muren van het museum was 2017 eveneens een succesvol jaar voor Museum Catharijneconvent. Het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert is uitgebreid met twee nieuwe locaties in Groningen en Uden. Het Grootste Museum van Nederland opende in juli haar eerste dertien deuren. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen maken de verborgen topkunst van Nederland toegankelijk voor iedereen.

Cookieinstellingen