In de huid van een ander kruipen bij FOTODOK

Foto: FOTODOK

‘Als ik jou kunnen zijn, zou ik mezelf dan beter begrijpen?’ In deze vraag ligt de kern van The Machine to Be Another. Bij deze interactieve installatie in FOTODOK krijg je met behulp van virtual reality en performance de mogelijkheid om werkelijk in de huid van iemand anders te kruipen. Door middel van fysieke aanraking, wordt de beleving een echte optische illusie.

Dit project is voortgekomen uit recent neurowetenschappelijk onderzoek naar ‘embodied experience’, dat zich richt op het fysiek verplaatsen van jezelf in de ander. Kruip in de huid van een succesvolle, jonge Utrechts bankier die in 2009 in een psychose terecht komt. Het komt uiteindelijk goed met hem: hij geeft nu les op de Hogeschool Verpleegunde. Of verplaats je in Jonah, een van de half miljoen Nederlanders die zich niet duidelijk man of vrouw voelt. Of in een Portugese jongen die in Nederland met veel racisme te maken krijgt. FOTODOK gaat de laatste week in van de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij. De verhalen die The Machine to be Another toont, sluiten aan bij het thema van deze tentoonstelling.
Wij vormen onze identiteit op basis van de relatie met anderen en de sociale omgeving waarin we ons begeven. Om onszelf te kunnen begrijpen is het dus belangrijk om ‘de ander’ beter te begrijpen en empathie te ontwikkelen voor de situatie en gevoelens van anderen. Met deze reden ontwikkelden de makers van BeAnotherLab deze ervaring.
The Machine to be Another is te beleven van 16 t/m 20 oktober, van 12:00 uur tot 17:00 uur. Er zijn drie verhalen. Elk verhaal duurt 10 minuten. Je hoeft niets extra te betalen, alleen de kosten van de tentoonstelling (4 euro/ studenten 3 euro).  Je kunt je via deze link direct inschrijven.

Cookieinstellingen