Vieze liedjes in Museum Speelklok

Foto: Museum Speelklok

Van 12 oktober tot en met 8 april leggen de chique bellenspeelklokken van Museum Speelklok een stukje pikante geschiedenis bloot in de tentoonstelling ‘Vieze liedjes op deftige speelklokken’. Een tentoonstelling over guilty pleasures uit de 18de eeuw.

In de deftige huizen van de welgestelde elite van de 18de eeuw stonden vaak luxe uitgevoerde klokken met een bellenspeelwerk. Via deze klokken hoorden de rijke eigenaren op gezette tijden een deuntje. Maar in tegenstelling tot de stijlvolle klokken en eigenaren waren de meeste liedjes die de klokken lieten horen van een heel andere toon. Ze waren eenvoudig en hadden vaak kluchtige thema’s zoals boerenvrijages en dronkenschap. Soms waren ze zelfs zo pikant dat ze gingen over seks of schaamhaar. Wat is het verhaal achter deze guilty pleasures van de elite? Ontdek het zelf in de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken.r
Aanleiding voor de tentoonstelling is het promoveren van onze conservator Marieke Lefeber. In haar onderzoek heeft ze zich vooral gericht op de melodieën die op de klokken stonden en wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden. In de tentoonstelling wordt een aspect van haar promotieonderzoek uitgelicht. Bekijk hier een filmpje, waarin Marieke meer vertelt over haar onderzoek. Ook komt daar de door haar samengestelde top 3 van meest gespeelde bellenspeelklokmelodieën aan bod.

Concertlezing Vieze liedjes uit de 18de eeuw

In het kader van de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken organiseert Museum Speelklok op 12 oktober tevens een concertlezing, inclusief vieze liedjes. Tijdens de concertlezing nemen Jos Koning, onderzoeker en violist, en het ensemble Speelhuys de bezoeker mee naar de ‘poelen der verderfs’ van het uitgaansleven uit de 18de eeuw.

Verhalenwedstrijd Literair Werk
Literairwerk.nl organiseert samen met Museum Speelklok een verhalenwedstrijd met het thema ‘vieze liedjes’. Laat je inspireren door de tentoonstelling in Museum Speelklok en geef jouw literaire draai aan het thema in een verhaal van 2000 woorden. De wedstrijd loopt van 10 oktober t/m 22 november 2017. Voor meer informatie, de jury en het prijzenpakket kun je terecht op de website van Literair Werk.

Reacties