37e editie Nederlands Film Festitval gisteravond geopend

Foto: NFF

Het Nederlands Film Festival (NFF) is gisteravond van start gegaan met de première van Openingsfilm Tulipani van Oscar- en Gouden Kalf-winnaar Mike van Diem. Tijdens de officiële opening is ook scenarioschrijver Gerard Soeteman geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2017. De 81-jarige Soeteman schreef onder andere het scenario voor Nederlandse filmklassiekers als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), De Aanslag (1986) en Zwartboek (2006).

Met de start van het Nederlands Film Festival staan tien dagen in het teken van films, televisieseries, documentaires en interactieve producties van eigen bodem, met als feestelijke afsluiting het L’OR Gouden Kalveren Gala. Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur werd namens het bestuur van het NFF voorafgaand aan de openingsfilm uitgereikt aan Gerard Soeteman door schrijver Bas Heijne. “Het werk van Soeteman overstijgt meerdere decennia. Hij stond aan de wieg van vele grote succesvolle films en evenveel grote, nationale en internationale carrières van de medewerkers van die films”, aldus het bestuur van het NFF. Met deze keuze wordt tevens het belang van scenarioschrijvers in de totstandkoming van filmproducties onderschreven. “Een goede film begint met een goed verhaal, en een goed verhaal begint bij de scenarioschrijver. Het werk van Soeteman laat de enorme impact zien van een goed scenario”.

De award wordt sinds 1981 uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival op het moment dat het festivalbestuur daartoe aanleiding ziet. Het Gouden Kalf is bestemd voor personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Eerder ging het Gouden Kalf naar onder anderen Alex en Marc van Warmerdam, Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Jos Stelling en Anton Koolhaas.Festivalprogramma

Naast openingsfilm Tulipani zijn er tijdens de 37e editie van het NFF diverse (publieks)premières, waaronder KUYT van Deborah van Dam, A Family Quartet van Simonka de Jong, Tokyo Trial van Pieter Verhoeff, Dikkertje Dap van Barbara Bredero, Broeders van Hanro Smitsman, Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet van Pim van Hoeve, Geschenk uit de Bodem van Paul Cohen en Martijn van Haalen, Patent Attent van Sander Veenhof en Hollands Hoop 2. Het beste van het afgelopen jaar wordt vertoond in de competities van het NFF: de L’OR Gouden Kalf Competitie, het Forum van de Regisseurs, de NFF Debuutcompetitie en NFF Studentencompetitie.

Daarnaast besteedt het NFF dit jaar ook veel aandacht aan Nederlandse interactieve producties, met onder meer NFF Interactive: Gouden Kalf Avond en het tweedaagse programma NFF Interactive: Storyspace.

Het NFF kent ook dit jaar diverse bijzondere gasten. NFF Master deze editie is Tom Holkenborg/Junkie XL. De filmcomponist geeft een Q&A bij ‘zijn’ films Brimstone en Mad Max: Fury Road en op 27 september geeft hij een masterclass in de Stadsschouwburg Utrecht. Daarnaast presenteert het festival dit jaar het themaprogramma Blikverruimers waarin acht gastprogrammeurs een eigen festivaldag samenstellen waarin zij beeldfragmenten laten zien die voor hen eyeopeners waren. De Blikverruimers zijn schrijver Arnon Grunberg, mixed martial artist/kickbokser Germaine de Randamie, filmmakers Madja Amin, Steffen Haars en Flip van der Kuil, theatermaker Saman Amini, model Valentijn de Hingh en Hermen Hulst van Guerrilla Games. 

Naast het uitgebreide filmaanbod en het NFF Master- en Blikverruimers-programma kent het publieksprogramma evenementen als de dagelijkse talkshow onder leiding van Art Rooijakkers en Nadia Moussaid, CineMeow, The Do’s & Don’ts of Virtual Reality, Bring Your Own Beamer, Fullscreen: videoclips op het NFF (powered by XITE) en 10 jaar Job, Joris & Marieke. 

Cookieinstellingen