TivoliVredenburg krijgt een barokorgel

Foto: Toerisme Utrecht

Tijdens het Festival Oude Muziek zal in TivoliVredenburg voor het eerst het nieuwe barokorgel te beluisteren zijn. Organist Peter van Dijk ontwierp het orgel, zo meldt Trouw.

Het orgel bevindt zich in een houten kast op het balkon achter het podium. Een kast met allemaal gaatjes. Links is de speeltafel met twee klavieren. De grootste orgelpijpen liggen op de grond. Op die manier kon de orgelkast laag genoeg blijven om het publeik op de tribune erboven vol zicht op het podium te laten houden. Het orgel bestaat wel uit zo’n duizend pijpen.

Muziekcentrum Vredenburg is al in 1977 begonnen met sparen voor het nieuwe orgel. Er kwam echter geen orgel in het muziekcentrum. De directie vond dat dit te veel zitplaatsen zou kosten en ook de architect Herman Hertzbergen vond dat het aangekochte Bätz-orgel zijn zaal ontwerp te zeer zou schaden. Het Bätz-orgel werd daarom verkocht aan de Raad van State, die het weer terugplaatste in de Gotische Zaal.

Organist Peter van Dijk kwam samen met Jos van Veldhoven, de dirigent van de Nederlandse Bachvereniging, op het idee om geen symfonisch maar een barokorgel te laten bouwen. Daarom krijgt TivoliVredenburg nu als enige concertzaal in de wereld een barokorgel.

Cookieinstellingen