Spoorwegmuseum presenteert boek over spoorwegen in Nederlands-Indië

Foto: Spoorwegmuseum

Op donderdag 10 augustus was het precies 150 jaar geleden dat de eerste trein op Java reed. Het Spoorwegmuseum eert dit jubileum met de tentoonstelling ‘Sporen van smaragd, per trein door Nederlands-Indië’. Gisteren werd in het museum het gelijknamige boek gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door museumdirecteur Nicole Kuppens overhandigd aan de Indonesische ambassadeur Gusti Agung Wesake Puja en de inspecteur-generaal van het Ministerie van Transport de heer Satrio Wahydu.

Het boek is uitgegeven door W Books en is een sfeervolle en uitbundig geschreven reis door het verleden. Het boek is rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen, kaarten en affiches. Een groot deel van het Indonesische spoor werd aangelegd door Nederlandse ingenieurs en geëxploiteerd door Nederlands spoorwegmaatschappijen. De sporen van het koloniale verleden zijn nog steeds terug te vinden in stations, woningen voor spoorwegpersoneel en kantoren die onder Nederlands beheer werden gebouwd. Het boek en de tentoonstelling tonen de gestage groei van het spoorwegnet op Java en elders in de archipel vanaf 1867, zowel door particulier Nederlands initiatief als door de investeringen van de Nederlandse staat. Die raakte er meer en meer van overtuigd dat goede spoorverbindingen de export en industrie van de kolonie konden stimuleren en bovendien van militair-strategisch belang konden zijn. De auteur van ‘Sporen van smaragd’ is Evelien Pieterse, conservator bij Het Spoorwegmuseum en tevens samensteller van de tentoonstelling. Het voorwoord is van Thom Hoffman.

De tentoonstelling ‘Sporen van smaragd’ is nog tot 10 november te zien in het Spoorwegmuseum. Het boek ‘Sporen van smaragd, per trein door Nederlands-Indië 1867-1949’ is in de boekhandel te koop voor €24,95.

Reacties