Ruim 100 hoogtepunten uit de modeverzameling Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Van 8 juli tot en met 22 oktober pakt het Centraal Museum uit met een nieuwe modetentoonstelling. Voor het eerst staan ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling in de spotlights.

Het Centraal Museum viert dat honderd jaar geleden in Utrecht de eerste betaalde modeconservator werd aangenomen. Jonkvrouw Carla de Jonge begon haar carrière als archivaris van de museumcollectie, maar in korte tijd realiseerde ze een vaste kostuumopstelling en al gauw breidde ze de verzameling fors uit. De focus van het verzamelbeleid is de afgelopen eeuw behoorlijk veranderd: van het vergroten van de historische kostuumverzameling naar de nadruk op conceptuele en hedendaagse mode.

In Uit de Mode toont modeconservator Ninke Bloemberg de rijkheid en diversiteit van de collectie, maar vooral ook die van de mode zelf. Actualiteit en historie worden in dialoog met elkaar gepresenteerd in een thematisch vierluik: de maker, de drager, de restaurator en de visionair. In de vier grote tentoonstellingszalen voert steeds één van de invalshoeken de boventoon. Uit de Mode staat stil bij de inspiratiebronnen van de ontwerpers, de argumenten om een kledingstuk te verwerven en wie wat heeft gedragen. Hoogtepunten zijn een ‘Live Science Program’ waar live op zaal gerestaureerd wordt en een wisselpodium waar het publiek kennismaakt met de nieuwste lichting modetalenten.

Het Centraal Museum bezit een modecollectie van circa 10.000 kledingstukken, accessoires meegerekend. De collectie wordt tot één van de belangrijkste gerekend voor zowel historische kostuums als hedendaagse mode in Nederland.

Cookieinstellingen