Schimmeljurken en kompasnaalden van ijzer uit placenta’s in Universiteitsmuseum

Foto: Universiteitsmuseum

Een kompasnaald gemaakt van ijzer uit placenta’s en 3D geprinte materialen waarbij de groei van menselijke organen als voorbeeld is gebruikt. Deze en andere bijzondere creaties zijn van 16 juni t/m 27 augustus te zien in de tentoonstelling Fluid Matter: Bio Art & Design in de Oude Hortus. Hier worden creaties getoond die zijn voortgevloeid uit de samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers.

In de tentoonstelling Fluid Matter is werk te zien van winnaars van de Bio Art & Design Award 2016 (BAD Award). Deze prijs is een jaarlijkse internationale competitie, bedoeld als aanmoediging voor jonge kunstenaars om te experimenteren met biologische materialen en samen te werken met gerenommeerde Nederlandse onderzoeksgroepen. Het werk van drie van deze BAD winnaars wordt getoond: het duo Lilian van Daal & Roos Meerman (NL), Pei-Ying Lin (TW) en Cecilia Jonsson (NO). De andere vier deelnemende kunstenaars zijn Inés Camara Leret (ES/UK), Xandra van der Eijk (NL), Ana María Gómez López (CO/US) en Tarah Rhoda (US).

Met deze tentoonstelling wil het Universiteitsmuseum laten zien dat als wetenschappers en kunstenaars samenwerken er bijzondere vindingen kunnen ontstaan en onverwachte innovaties plaats vinden,” aldus Monique Mourits, directeur Universiteitsmuseum Utrecht. In de kassen staan opvallende werken zoals van ontwerpers Lilian van Daal en Roos Meerman die samen met wetenschappers geprinte objecten ontwikkelden gebaseerd op menselijke longen, darmen en melkklieren. Of het project Haem van de Noorse kunstenares Cecilia Jonsson. Zij maakte van ijzer uit het bloed van placenta’s een kompasnaald. Haem is volgens Jonsson een reflectie van de relatie tussen moeder en kind en de keuzes die je maakt in het leven. Om haar project te realiseren werkte zij samen met wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut.

Voor bezoekers met kinderen is er bij de tentoonstelling een familieroute ontwikkeld. Deze route nodigt uit om anders te kijken. Dit gaat niet alleen over wat er te ‘zien’ is, maar ook over welke vooroordelen we hebben. Wat is goed en wat is slecht? En hoe ver kan je gaan?

In het Universiteitsmuseum Utrecht wordt een bijzondere samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars getoond. In het SchimmelLAB is een schimmeljurk te zien van textielonderzoeker Aniela Hoitink. Zij kweekte deze jurk in het laboratorium van schimmelonderzoeker en Utrechtse hoogleraar Microbiologie Han Wösten. Hun onderzoek is een verkenning naar nieuwe duurzame materialen.

De tentoonstelling Fluid Matter beleefde zijn première in december 2016 bij kunstruimte MU in Eindhoven. Toegesneden op de Oude Hortus is een selectie gemaakt van zeven projecten die hier goed tot hun recht komen. Fluid Matter is tot stand gekomen in samenwerking met: MU, ZonMW, NWO en Bio Art Laboratories.

Cookieinstellingen