Stichting Sint Josef neemt schulden over van St. Willibrordkerk

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC-Attribution-Share like 3.0 The Netherlands

De Stichting Sint Jozef neemt de schulden van de St. Willibrordkerk over. Daarbij is de toegankelijkheid van het gebouw voor publiek gewaarborgd en wordt de monumentale waarde van het kerkgebouw behouden. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De Sint Willibrord Stichting heeft in 1999 en 2001 twee leningen afgesloten bij het Nationaal Restauratiefonds en in 2006 een lening bij het Utrechts Restauratiefonds. De aflossing en betaling van rente vindt al geruime tijd niet meer plaats. Het Nationaal Restauratiefonds heeft aangegeven dat een oplossing voor de financiële problemen op korte termijn noodzakelijk is. Ook heeft de rechtbank een tijdelijk bestuurder aangewezen van de Sint Willibrord Stichting nadat het zittende bestuur was geschorst.

Het Utrechts college heeft ervoor gekozen om de schulden van de Sint Willibrord Stichting te laten overnemen door de Stichting Sint Jozef. Deze stichting is op verschillende plekken in Nederland actief en verzorgt reeds circa 1,5 jaar religieuze diensten in de Willibrordkerk.

Voorwaarde voor de overeenkomst met de Stichting Sint Jozef is dat de gemeente het restant van de schuld bij het Nationaal Restauratiefonds overneemt. Het gaat hier om een bedrag van 725.000 euro. Daarnaast heeft de Sint Willibrord Stichting nog een restschuld van 200.000 euro bij het Utrechts Restauratiefonds die niet zal worden terugbetaald en waarvoor de gemeente ook opdraait.

Met de overeenkomst met de Stichting Sint Jozef komt er volgens het college een oplossing voor de grote schuld van de Sint Willibrord Stichting. De stichting houdt nog wel een schuld bij de Stichting Sint Jozef die in maximaal 10 jaar wordt afgelost of anders zal worden kwijtgescholden.

Met de Stichting Sint Jozef is verder overeen gekomen dat er een koster wordt aangesteld zodat de kerk dagelijks kan worden open gesteld voor belangstellenden, met uitzondering van tijden waarop kerkelijke activiteiten plaatsvinden. Dit betekent dat dat de kerk bijna het hele jaar door gedurende de dag open zal zijn in plaats van slechts 2 dagen per week zoals in de huidige situatie. De Stichting Sint Jozef garandeert dat het kerkgebouw gebruikt kan worden, voor zover niet in strijd met het kerkelijk gebruik. Dat betekent bijvoorbeeld dat de St. Willibrordkerk gebruikt kan worden voor het Festival Oude Muziek, de Culturele Zondagen en andere muziek- en proza- en poëzie-evenementen.

Cookieinstellingen