Utrechters mogen stemmen over kunst Vredenburgplein

Foto: gemeente Utrecht

Iedereen kan tot en met 18 juni stemmen over kunst op het Vredenburgplein. De afgelopen periode hebben vijf kunstenaars zich speciaal voor deze opdracht laten inspireren om vijf totaal verschillende kunstwerken te ontwerpen. Het is nu aan de stad om er één te kiezen.

Tegelijk met het plaatsen van het nieuwe kunstwerk, wordt het plein heringericht met nieuwe bestrating, extra bomen en bankjes. Dat er een kunstwerk komt, is een wens van omwonenden en ondernemers aan het plein. Zij willen met het werk de huiskamerfunctie van het plein versterken. Na 20 juni wordt het winnende kunstwerk bekend gemaakt. Het plein en het kunstwerk zijn naar verwachting volgend voorjaar klaar.

Geïnspireerd door Utrechtse elementen als Rietveld, oude amfitheaters en kasteel Vredenburg zijn de kunstenaars op hun ontwerpen gekomen. Jennifer Tee ontwierp een mozaïek met oude marktwaren die het hele plein bestrijkt. Lucas Lenglet laat in zijn ontwerp de assen van het plein zien met natuurstenen ‘poten’ op zes meter hoogte. De drie marmeren beelden van Jon Rafman worden geheel door robots vervaardigd. Een drinkfontein met een zitelement van kleurige bakstenen is een ontwerp van Inti Hernandez en Krijn de Koning bedacht een half open huiskamer met Rietveld-elementen. Op CU2030.nl/kunst staat meer informatie en filmpjes over de kunstontwerpen en de inspiratie van de kunstenaars.

De kunstbegeleidingsgroep, bestaande uit ondernemers van het plein en de markt, omwonenden en andere vertegenwoordigers van bewoners in de stad, hebben samen met de kunstadviseurs van de gemeente de voorselectie van de kunstwerken gedaan. Daarbij kregen de vijf geselecteerde kunstenaars een flink aantal uitgangspunten en randvoorwaarden mee voor het maken van een schetsontwerp. Het kunstwerk moet bijvoorbeeld passen op een marktdag met 65 standplaatsen; het werk moet een aanvulling zijn op de 14 bomen die er straks staan en het moet de huiskamerfunctie op niet-marktdagen versterken. Maar ook met budget, onderhoud, ondergrondse kabels en leidingen en de resten van kasteel Vredenburg moesten de kunstenaars rekening houden. De vijf ontwerpen zijn gepresenteerd aan de kunstbegeleidingsgroep en getoetst aan al deze randvoorwaarden.

Er komt op het plein nieuwe bestrating met natuursteen, nieuwe bomen, bankjes en een kunstwerk. In de zomer wordt het ontwerp met het kunstwerk verder uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp. Begin volgend jaar start de herinrichting en de plaatsing van het kunstwerk. Het streven is om in het voorjaar het plein helemaal klaar te hebben.

Cookieinstellingen