Dokter worden na je 70e, met je Andere IK is alles mogelijk!

Foto: Edurne Herran

Wie of wat zou je graag willen zijn? Of wat is juist je grootste tegenpool? De zoektocht naar de alter-ego’s is in volle gang in het intergenerationele huis De Saffier. Kunstenares Edurne Herrán beweegt zich door het pand en nodigt de bewoners uit om over de bovenstaande vragen na te denken. De antwoorden op de vragen worden na een re-styling vastgelegd tot mooie en ontwapenende fotografische portretten.

De aanwezigheid van de Spaanse Edurne is onderdeel van Artshake. Na Caroline en Mattia is zij de derde kunstenares die zich mengt in het dagelijkse leven van de bewoners. Als kunstenares is Edurne gefascineerd door identiteit. Wat is identiteit, hoe beïnvloed je identiteit je leven en wat houd je verborgen achter je identiteit. De maakbaarheid van een eigen identiteit is wat zij onderzoekt met de bewoners van de Saffier. Met meer dan 15 bewoners heeft ze gewerkt, alle portretten zijn een samenkomst van haar ideeën en de input en garderobes van alle bewoners.

Edurne Herrán: Onze identiteit geven we zelf vorm. Maar we hebben anderen nodig om deze te reflecteren, om onze identiteit te interpreteren. Ik denk dat we niet altijd zijn, wie anderen denken te zien. In ons dagelijks leven zijn we bang voor wat anderen denken over ons. Dit project Andere IK biedt een perfecte manier om vrij te zijn. Sommige ouderen hebben me laten zien dat ze jong van geest zijn, ze nemen de tijd voor het spel met de kostuums. Ze zijn daarin soms nog speelser dan de jongeren in het pand.’

Naast de portrettenserie zijn er tijdens activiteiten Oordelen gekleid en een Manifest geborduurd. Deze en de portretten zullen allen gepresenteerd worden in de derde en laatste expositie van Artshake. Op 23 april vanaf 14.00 uur dompelt de Saffier zich onder in Andere IK en bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de Saffierlaan 10.

Sinds augustus 2015 vindt er in De Saffier een grote verandering plaats. Door een verhuizing van zorginstelling AxionContinu naar een moderner nieuw pand komen er 160 woonunits vrij. Socius beheert deze woonunits en verhuurt dit aan starters. De jongeren komen in één vleugel van het gebouw te wonen. In de andere vleugel blijven 150 aanleunflats voor ouderen. Het beste van jong en oud onder één dak. Sinds september 2016 is de transitie compleet. De jongeren hebben hun plek gevonden. Nu werken we verder aan de toekomst.

Artshake is ontwikkeld om te onderzoeken hoe verbindingen in een nieuwe woonsituatie als dit versterkt kunnen worden door kunst en cultuur. Ook wordt op deze wijze het veranderingsproces vastgelegd en bekeken door de ogen van een kunstenaar.

Artshake stelt zich ook als doel om voor de bewoners enerzijds een deel van de wegvallende activiteiten van AxionContinu op te vangen en anderzijds een impuls te geven aan de ontmoetingen tussen de nieuwe buren, van jong tot oud.

Artshake is een project van Stichting Kopa. Het concept is ontwikkeld door Barbara van Beers en Linda Rosink. Partners in het project zijn: Socius, AxionContinu en Portaal. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het KfHeinfonds, het Initiatievenfonds en Fonds Sluijterman van Loo.

Cookieinstellingen