BAK nieuwe bewoner pand Rasa

Foto:

De Utrechtse culturele instelling BAK (basis voor actuele kunst) kan terecht in de Pauwstraat 13a. Dit is het pand waar tot voor kort Rasa gevestigd was. Dat heeft het Utrechs college besloten.

Bak zet de theaterzaal aan de Pauwstraat in als auditorium voor debatavonden, artist talks, performances en audiovisuele installaties. Daarnaast krijgen ook tentoonstellingen, onderzoek, talentontwikkeling en educatieve activiteiten een plek op de Pauwstraat. De zaal kan in de toekomst ook worden gebruikt door andere verwante instellingen en festivals zoals Impakt en Spring.

BAK is een (inter)nationaal gerenommeerde presentatie-instelling die op het gebied van theoretische reflectie over de rol van de kunst in de maatschappij een voortrekkersrol speelt. BAK richt zich in de komende periode op nieuwe modellen voor samenzijn: “How to be together otherwise”. De aandacht gaat daarbij uit naar drie verschillende domeinen: de vluchtelingen problematiek, de ecologische crisis en uitdagingen op het gebied van technologische veranderingen.

Het college is blij een nieuwe culturele bestemming gevonden te hebben voor het pand aan de Pauwstraat. BAK was al langere tijd opzoek naar nieuwe huisvesting en kan op de Pauwstraat haar unieke positie in de actuele kunst verder invullen. Tot het moment van verhuizen zit BAK aan de Lange Nieuwstraat.

Uit de zoektocht naar een nieuwe culturele invulling is ook een aansprekend plan ontstaan dat ‘De Toekomst’ heet. De bedoeling hierbij is om een leerwerkbedrijf op te zetten, dat zowel mogelijkheden voor stageplaatsen aanbiedt, als de mogelijkheid om een betaalbare en herkenbare culturele pleisterplaats te worden. Het college praat door met de initiatiefnemers van ‘De Toekomst’ over het elders realiseren van hun plan of elementen daarvan. De initiatiefnemers zijn: JOU Jongerenwerk Utrecht, ROC Midden Nederland, New Dutch Connections en Culturele en Educatieve Media Producties.

Reacties