Kunstenaar Marcus Coates heet trekvogels welkom in stationsgebied

Foto: Pixabay

Kunstenaar Marcus Coates vindt dat we te ver verwijderd zijn geraakt van de natuur. Sinds juni 2016 houdt hij ons daarom op een groot scherm bij Utrecht CS dagelijks op de hoogte van het komen en gaan in de natuur. Deze maand vindt het laatste Arrivals / Departures evenement plaats: een serie activiteiten ter ere van de trekvogels die weer in ons land aankomen.

Het stationsgebied, waar het doorlopend over aankomst, vertrek en reizen gaat, is volgens Coates de ideale plek om deze gebeurtenis te vieren. In april vindt er een belangrijke gebeurtenis in de natuur plaats: de trekvogels keren terug naar ons land. Na een overwintering in Afrika of Zuid-Europa maken allerlei vogels de tocht terug naar Nederland, om hier partners te zoeken en nesten te bouwen. Marcus Coates stelt voor dat we de terugkomst van de vogels weer groots gaan vieren. Ze leggen elk jaar weer een ongelofelijke zware reis af om te arriveren in het land dat ze hun thuis noemen. Een wezen dat zoveel ontberingen doorstaat en zoveel loyaliteit aan ons land laat zien, zouden we met open armen welkom moeten heten vindt Coates. Hij introduceert daarom een ‘vogel-welkomweek’, van 18 t/m 21 april, waarin hij met meerdere activiteiten in het Utrechts stationsgebied de vogels welkom heet.

De week wordt afgetrapt op 18 april met een performance van Coates waarin hij samen met een groep kunststudenten live verslag doet van de reis die trekvogels afleggen voordat ze in Utrecht arriveren. Daar waar dagelijks duizenden reizigers aankomen en vertrekken wordt nu ook duidelijk hoe het o.a. de nachtegaal en de koekoek op hun reis vergaat. Welke obstakels komen ze tegen? Van wie kunnen we de komst al verwachten? En zijn er nog vertragingen?

Zodra de dagen langer worden is in de natuur een bijzonder fenomeen te horen, genaamd het ‘dawn chorus’ of de ‘vogelklok’. Al heel vroeg, soms nog voor zonsopgang, beginnen verschillende vogels luidkeels te zingen. Dat doen ze tegelijkertijd, elke soort zijn eigen lied. Doordat het ’s ochtends nog stil is, heeft hun zang maximaal effect en is de kans om een partner aan te trekken des te groter. De beste tijd om te zingen dus. Rond april/mei, als alle vogels in ons land zijn aangekomen, is de vogelklok op z’n hoogtepunt.

Om dit fenomeen te vieren vraagt Coates zangers uit Utrecht op 19 april, vroeg in de ochtend, hun favoriete lied te zingen tussen de reizigers in het Utrechtse stationsgebied.

De studenten van het Utrechtse Media en Vormgevingscollege X11 hebben voor Coates een campagne ontworpen om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van de terugkomst van de trekvogels. Op 20 april voeren ze in het stationsgebied campagne voor de trekvogels.

De eerste ‘vogel-welkomweek’ wordt afgesloten met een grote vogelparade. Leerlingen van groep 5 t/m 8 van basisschool de Fakkel deden met Coates onderzoek naar de verschillende vogels die aankomen rond deze tijd. Ze werkten aan kostuums, liedjes en spandoeken om de vogels in een feestelijke parade door het stationsgebied een warm welkom te heten.

Reacties