Architecten culturele voorziening Leidsche Rijn Centrum geselecteerd

Foto: Pixabay

Architecten Donna van Milligen Bielke (Studio Donna Milligen Bielke) en Ard de Vries (Ard de Vries architecten) zijn geselecteerd om het schetsontwerp van de gebouwde culturele voorziening aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum te maken. Voor deze gelegenheid werken de twee architecten samen. De architecten gaan aan de slag met het ontwerpen van een gebouw voor makers (kunstenaars en ontwerpers).

In de schets van de architecten is een goed beeld gegeven van de mogelijkheden om een culturele voorziening te ontwikkelen in samenspraak met makers. De culturele voorziening moet toegankelijk worden voor een zo breed mogelijke doelgroep en een plek waar verschillende functies samenkomen. Het is de bedoeling dat het gebouw aan het Berlijnplein flexibel gebruikt kan worden en voorziet in de behoeftes van makers. Op en rond het Berlijnplein komt vanaf mei een programma met publieke installaties, evenementen, projecten en workshops gemaakt door een makerscollectief dat tijdelijk neerstrijkt op de kavel voor de culturele voorziening.

Donna van Milligen Bielke (1983) opereert op de grens van architectuur en stedenbouw en beweegt zich tussen verschillende schaalniveaus, van het architectonisch interieur tot het stedelijk weefsel. In 2014 won ze de Prix de Rome architectuur met een plan voor het ordenen van de publieke ruimte van Rotterdam.

Ard de Vries (1978) gaat opdrachten aan, waar architectuur, los van de autonome positie, haar bouwkundige realiteit en programmatische aspecten, verbonden wordt met het dagelijks gebruik. Zijn werk varieert van schaal; Van theater decor, woonhuis tot stedenbouwkundige masterplanning. In 2016 won hij de Abe Bonnemaprijs voor zijn woonhuis op Landgoed Valkenberg.

Reacties