Filmtheater ’t Hoogt wil naar de Voorstraat

Foto:

Filmtheater ’t Hoogt heeft een meerjarenplan gemaakt en is daarover in gesprek met de eigenaar van de City bioscoop. ’t Hoogt wil in 2018 verhuizen naar het Rijksmonument op de Voorstraat in Utrecht.

De nieuwe CITY wordt een podium voor educatie en crossovers van film met andere ontwikkelingen in media en game design. Rianne Brouwers, directeur van Filmtheater ’t Hoogt: “Wij gaan de makers van de stad een plek bieden om elkaar te treffen, aan producties te werken en die ook bij ons te vertonen. Wij zijn onderdeel van de stad, werken voor de stad en doen dat ook graag samen met de stad. Daarom gaan we als CITY ook de samenwerking met culturele en maatschappelijke organisaties verder uitbouwen.” De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijke ad-hoc adviescommissie ingesteld om het College te adviseren over het plan van ’t Hoogt.

Brouwers ziet veel mogelijkheden op de nieuwe locatie: “In een wereld waarin beeldcultuur almaar dominanter wordt, gaan wij filmstad Utrecht verrijken met een podium voor beeldcultuur waarin nieuwe generaties leren omgaan met beeld, en tegelijk op een laagdrempelige manier kennis maken met artistieke kwaliteit. Een plek waar makers en kijkers elkaar ontmoeten en inspireren. Leren, maken en vertonen: dat zijn de speerpunten van het nieuwe CITY.”

Op 18 januari 1936 werd de City bioscoop, voorheen een concert- en feestgebouw, voor het eerst geopend als bioscoop en in 2001 is het gebouw aangewezen als Rijksmonument. De architecten N. Andriessen en J. van der Weele verzorgden het ontwerp in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend zijn de golvende geometrische belijning en het gebruik van gestucte buitenwanden in een zachte pasteltint. Op dit moment wordt het pand op de hoek van de Drift en Voorstraat geëxploiteerd onder de naam Utrecht City.

Het nieuwe City wordt op alle gebieden toegankelijker dan het oude ’t Hoogt. Brouwers: ”Op onze huidige locatie zijn wij slecht toegankelijk voor mindervaliden en hebben we te weinig ruimte voor onze ambities.”

Reacties