Piet Hein Eek ontwerpt producten voor IKEA

Foto: Mario Gibbels

De bekende Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek heeft voor IKEA een aantal ontwerpen gemaakt die hij gisteren in Utrecht heeft gepresenteerd. Het gaat om een rotan stoeltje en een ligbed en een serie manden. Volgend jaar volgen er meer producten die door Hein Eek zijn ontworpen.

Piet Hein Eek heeft voor de samenwerking met IKEA gekozen omdat hiermee zijn ontwerpen voor een veel groter publiek bereikbaar zijn. Maar het feit dat ze in grote hoeveelheden worden geproduceerd stelde wel eisen aan zijn ontwerpen.

De samenwerking kwam tot stand doordat Hein Eek twee jaar geleden Karin Gustavsson, een divisiehoofd bij IKEA, op een meubel- en designevenement in Milaan trof. ‘IKEA bellen, dat werkt niet.’ Zij gaf Hein Eek de opdracht om voor de zogeheten Jassa-collectie van IKEA, die deze maand is gelanceerd, wat te ontwerpen.

Volgend jaar komt er een echte Eek collectie met een serie ‘hand made-serial produced’ objecten. Dit zijn handgemaakte vormen die in grote aantallen in een normaal productieproces worden vervaardigd. De producten worden gemaakt in fabrieken in ontwikkelingslanden, in het kader van goed opdrachtgeverschap van IKEA. De meeste van de ontwerpen van Hein Eek worden in traditionele fabrieken, waar heel veel mensen werken, gemaakt. Zo heeft Hein Eek bijvoorbeeld vazen gemaakt die met de hand zijn gekleid. Het aantal modellen moest wat hem betref zo groot mogelijk zijn. Een ander product van Hein Eek is een doek met uit de hand getekende strepen en blokjes.

Reacties